În februarie, Finanțele vor să împrumute peste 5,6 miliarde de lei
Autor: Mara Ivan | 01 feb 2023, 16:20
Ministerul știe exact ce va face cu banii
Ministerul știe exact ce va face cu banii
Ministerul Finanțelor și-a făcut calculele pentru luna februarie. 

Ministerul Finanţelor (MF) a planificat, în luna februarie 2023, împrumuturi de la băncile comerciale în valoare de 5 miliarde de lei, la care se poate adăuga suma de 675 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Suma totală, de 5,675 de miliarde de lei, este cu 330 milioane de lei mai mare faţă de cea care a fost programată în ianuarie, de 5,345 de miliarde lei, şi va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Conform prospectului publicat în Monitorul Oficial, instituţia a programat, în data de 16 februarie 2023, o licitaţie pentru o emisiune de certificate de trezorerie cu discount, în valoare de 500 milioane de lei, cu scadenţa în 29 ianuarie 2024.

De asemenea, pe parcursul lunii februarie vor fi lansate zece emisiuni de obligaţiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 4,5 miliarde de lei, urmate a doua zi de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni (675 milioane de lei în total).

Astfel, au fost programate opt licitaţii pentru emisiuni de 500 de milioane de lei - în zilele de 2 februarie, 6 februarie, 9 februarie, 13 februarie, 16 februarie, 23 februarie (două licitaţii) şi 27 februarie, o licitaţie pentru o emisiune de 300 milioane lei, în 9 februarie şi una pentru 200 milioane lei, în 20 februarie.

Citește și Salariul minim va mai crește în România. Anunțul ministrului Finanțelor

Întrebat dacă 4.000 de lei reprezintă o variantă pentru salariul minim, ministrul a spus că ”o să vedem cum rezultă și din dialog, și din analizele pe care le facem, și din ceea ce înseamnă, de fapt, dezbaterea din coaliție”. În ceea ce privește noi majorări de venituri în 2024, Adrian Câciu susține că totul depinde de modul în care economia performează sau se manifestă în primul semestru și în funcție de spațiul fiscal pe care îl vom avea. 

”Dacă nu avem elemente de hazard, cum au fost în 2022 când a început războiul din Ucraina, evident că vom găsi câteva soluții. Trebuie să vedem cum merge economia în primul semestru”, a spus Câciu. ...

Citește și Guvernul restituie unor pensionari contribuțiile la sănătate

"Începând cu luna februarie se restituie deja cota reţinută pentru perioada 28 decembrie 2022 - 31 ianuarie 2023, iar eliminarea acestei contribuţii pentru viitor va conduce la mărirea pensiilor pentru această categorie de pensionari. Efortul bugetar pentru restituirile din februarie este de 57 de milioane de lei. Ministerul Finanţelor este însă obligat să prezinte un act normativ prin care se va restitui suma reţinută în perioada 1 ianuarie 2022 - 28 decembrie 2022 pentru care impactul este de aproximativ 445 de milioane de lei", a scris Turcan ....

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Apple a lansat serviciu ”cumpără acum pătești mai târziu”

Apple a lansat marți serviciul său "cumpără acum,...

Tesla și General Motors, suspectate de muncă forțată

Senatul american face presiuni asupra producătorilor de...

Portugalia elimină TVA pentru produsele alimentare de bază

Confruntat cu creșterea prețurilor, guvernul portughez a...

Prețul carburanţilor în România - 28 martie 2023

Prețul benzinei și al motorinei în România, 28 martie...

Crossuri externe