În Japonia s-a pus în circulație o nouă generație de bancnote high-tech
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Simbolul yenului japonez / FOTO: Unsplash
Simbolul yenului japonez / FOTO: Unsplash
Această măsură ar putea stimula ușor activitatea economică.

Banca Japoniei a început să distribuie băncilor din țară o nouă generație de bancnote high-tech, teoretic imposibil de contrafăcut. 

În 2023, poliția japoneză a recuperat, la nivel național, 681 de bancnote contrafăcute la nivel național. La începutul anilor 2000, această cifră a fost de peste 25.000 pe an. În ciuda dispariției banilor falși, Ministerul Finanțelor și Banca Japoniei au început să distribuie o nouă generație de bancnote de înaltă tehnologie, teoretic imposibil de copiat.

Profitând de tehnicile de imprimare apărute după lansarea în 2004 a monedei aflate în circulație, noile bancnote de 10.000 de yeni (57 euro), 5.000 de yeni și 1.000 de yeni sunt acoperite cu o peliculă holografică foarte subțire care oferă motivelor un aspect 3D și portrete reproduse pe fiecare bancnotă. Când utilizatorul le înclină, imaginile par că se mișcă în funcție de unghiul de vizualizare.

Numerarul rămâne rege incontestabil

Autoritățile au complicat, de asemenea, finețea portretelor și ilustrațiilor filigranelor și au întărit calitatea cernelurilor și a hârtie, de producție autohtonă, și, prin urmare, mai greu de reprodus, în timp ce multe alte națiuni optează pentru suporturi din plastic mai puțin costisitoare. 

„Bancnotele sunt o metodă de plată sigură și de încredere, care poate fi folosită de oricine, oricând, oriunde și care va continua să joace un rol important în viitor”, a justificat guvernatorul Băncii Japoniei, Kazuo Ueda, care a supravegheat expedierea primelor pachete de bancnote noi de 10.000 de yeni.

Pentru mulți japonezi, în special pentru persoanele în vârstă, numerarul rămâne principalul mijloc de plată zilnică. În multe restaurante, în autobuze, ryokan-uri, clinici și chiar în unele magazine, este încă imposibil să plătești altfel decât în ​​numerar. Anul trecut, tranzacțiile fără numerar au reprezentat doar 39% din totalul cheltuielilor de consum din arhipelag, în timp ce rata plăților electronice a ajuns la 80% în Coreea de Sud și China. 

Yakuza la pândă

Economiștii estimează că introducerea de noi bancnote ar putea avea, în lunile următoare, un efect ușor pozitiv asupra creșterii economice a țării, încă aproape de zero. „Ar trebui să ne așteptăm și la o ușoară creștere a consumului în rândul persoanelor în vârstă”, a estimat directorul unui mare lanț european de magazine de modă. „Mulți oameni păstrează acasă sume importante în numerar. Ei sunt îngrijorați de această schimbare de bancnote și le-ar putea cheltui sau le-ar putea oferi copiilor lor”, a spus el, aluzie la tradiția „tansu yokin” (bani în garderobă), prin care familiile strâng bani în casă pentru zile negre sau dezastre naturale.

Conștientă de îngrijorarea unor gospodării, Banca Japoniei a reiterat că bancnotele aflate în circulație în prezent nu își vor pierde brusc valoarea și că vor rămâne valabile și anii următori. De asemenea, poliția a avertizat populația împotriva primelor tentative de fraudă. Bătăuși, probabil legați de organizațiile yakuza, se dau drept bancheri, îndemnând persoanele în vârstă să vină să-și recupereze gratuit bancnotele „perimate”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Companiile franceze se pregătesc pentru o perioadă de haos

De ce este speriat mediul de afaceri din Franța? De o...

20 mld. euro pentru agricultura românească, până în 2027

Europarlamentarul Daniel Buda, vicepreședinte al...

Grecia, NU! Spania, NU! Dar de ce Norvegia?

În nordul continentului european, țări precum Norvegia...

Benzina și motorina s-au ieftinit în prima zi din weekend

Fără o direcție clar conturată. Cam așa a evoluat...

WhatsApp nu va mai funcționa pe aceste 35 de smartphone-uri

Anul acesta, nu mai puțin de 35 de smartphone-uri vor...

Este cel mai subțire ceas din lume, ceva incredibil! VIDEO

Poate una dintre trăsăturile specifice sau ciudățeniile...

Bursa de la București încheie săptămâna cu optimism

Titlurile Băncii Transilvania, cele mai tranzacționate. 

Prețul aurului atinge cel mai ridicat nivel din ultima lună

Prețul aurului a urcat vineri la cel mai ridicat nivel...

În Portugalia, avantaje fiscale pentru străini

Noul guvern de dreapta al Portugaliei caută o formulă...

Guvernul cancelarului Olaf Scholz evită o gravă criză

A fost la un pas, dar a scăpat. Grație unui acord cu...

Şedinţă de politică monetară BNR. Decizie privind dobânda

Banca Naţională are programată, pentru astăzi, o...


pixel