Industriașii europeni din sectorul chimic, confruntați cu dificultăți majore, solicită Comisiei Europene măsuri „imediate și concrete” pentru a-și recăpăta competitivitatea. Un strigăt de ajutor ce vine la o zi după ce Comisia a prezentat propuneri pentru sprijinirea tranziției verzi a industriei.
În perspectiva Consiliului European din martie, „400 de lideri ai companiilor din industria chimică cer șefilor de stat și de guvern măsuri urgente” pentru a face față unei „crize fără precedent”.
Un prim pas insuficient
Industriașii au salutat prezentarea, miercuri, de către Comisia Europeană, a „Pactului pentru o industrie curată”, menționând că nouă din cele zece acțiuni propuse cu un an în urmă de 15 federații industriale europene au fost incluse în acest plan.
„Ambiția UE trebuie acum să se concretizeze prin acțiuni”, a declarat Ilham Kadri, președinta Consiliului Internațional al Industriei Chimice (ICCA) și CEO al grupului Syensqo, citată în comunicat. Ea a avertizat că „în fiecare zi, Europa pierde teren și locuri de muncă înalt calificate”.
Un apel similar celui din industria siderurgică
Această solicitare a industriei chimice rezonează cu apelul industriei siderurgice europene, care se confruntă cu dificultăți similare. Joi, mai mulți miniștri europeni ai Industriei s-au reunit la Paris pentru o întâlnire de criză, cerând Bruxelles-ului să „accelereze” sprijinul pentru sectorul siderurgic.
Pentru a susține companiile afectate de concurența puternică din SUA și China, Uniunea Europeană a propus miercuri să încetinească unele dintre inițiativele sale climatice, oferind astfel un răgaz industriei.
„Acest pact este doar un prim pas, dar trebuie să se traducă rapid în acțiuni concrete”, a subliniat Frédéric Gauchet, președintele France Chimie.
Cinci priorități pentru relansarea competitivității
Industria chimică europeană a identificat cinci priorități esențiale pentru a-și restabili competitivitatea:
Între 2023 și 2024, producția manufacturieră europeană a scăzut cu 2,6%, un semnal de alarmă pentru întreaga industrie.
„Avem nevoie de acțiuni concrete, nu de strategii sau angajamente vagi. Trebuie să acționăm acum”, a insistat Marco Mensink, directorul general al Consiliului European al Industriei Chimice (Cefic).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...
Guvernul României a adoptat...
O parte a bannerului uriaș...
CSAT a decis luni că evaziunea...
Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...
United Microelectronics Corp....
Uniunea Europeană a convenit un...
Proiectul de Ordonanţă de...
Proiectul de Ordonanță de...
Curs valutar BNR, 30 iunie 2025.
Incendii în Turcia și Franța,...
Asociaţia Prosumatorilor şi...
ING elimină 230 de posturi.
Philip Morris International...
Acțiunile europene urcă ușor,...
Dacă îți dorești să investești...