În plină criză a gazelor, România a EXPORTAT de peste 8 ori mai mult gaz

Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Potrivit Institutului Național de Statistică, România a importat în primele 10 luni din 2021 cu 52% mai mult decât în perioada similară din 2020, în timp ce exporturile de gaze au crescut de peste opt ori.

Într-un an în care prețul gazelor a crescut cu peste 51%, producătorii români de gaze au exportat de opt ori mai mult decât în anul precedent. 

Pe de altă parte, importurile Românie de petrol brut şi gaze naturale, în primele zece luni din 2021, au fost în sumă de 2,831 miliarde euro, în creştere cu 52,6% comparativ cu perioada similară a anului anterior, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Exporturile s-au cifrat, în perioada menţionată, la 168 milioane euro, în creştere cu 741,7%, România înregistrând astfel la această categorie de produse un deficit de 2,663 miliarde euro.

În primele zece luni din 2021, producţia de ţiţei a României a fost de peste 2,677 milioane tone, în scădere cu 116.300 tone (-4,2%) faţă de aceeaşi perioadă din 2020.

De asemenea, producţia de gaze naturale utilizabile s-a ridicat la 7,428 miliarde metri cubi (+25,9 milioane metri cubi, respectiv +0,3%). 

 

Cine câștigă din creșterea prețului

 

Profesorul Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, a făcut o analiză a situației actuale în ceea ce privește prețul energiei electrice și a gazelor iar concluziile nu sunt unele care să ne liniștească.

Confirmarea scenariului că de creșterea prețului la gaze și energie statul nu a fost dezinteresat, este declarația autorităților că “Impozitul progresiv este considerat în continuare o opțiune”. Asta după ce toată lumea se jura că în anul 2022 nu va crește nici o taxă”, este de părere Dumitru Chisăliță și opinează în continuare că acest lucru se va fi valabil atâta timp cât mecanismul creșterii prețului la energie aducea bani la bugetul de stat. ”Astăzi când sistemul facturilor mari la energie, sistem făcător de bani pentru stat se prăbușește, este nevoie de o altă metodă a se lua bani de la români”, afirmă președintele Asociației Energia Inteligentă.

Citește mai departe articolul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels
Robor urcă din nou

Vești proaste privind ROBOR

Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.


pixel