Declarația a fost făcută cu ocazia evenimentului organizat pentru a paralimpicii ruși excluși de la Beijing 2022.
„Arbitrajul dubios de părtinitor și calomnia", „antipatii ostile" și „provocările directe" s-au numărat, de asemenea, printre acuzațiile aduse de Putin într-un mesaj video, cu ocazia ceremoniei de deschidere a evenimentului de înlocuire, pentru Rusia, a Jocurilor Paralimpice de iarnă de la Beijing 2022.
Competiția are loc în orașul siberian Khanty-Mansiysk, după ce sportivii ruși și belaruși au fost excluși de la Jocurile Paralimpice din cauza implicării țării lor în războiul din Ucraina.
Putin a criticat decizia Comitetului Paralimpic Internațional (IPC), afirmând că excluderea celor două echipe a fost „culmea cinismului".
De asemenea, el a afirmat că ideile baronului Pierre de Coubertin, fondatorul Jocurilor Olimpice moderne, au fost „denaturate".
Putin a susținut că a avut loc o „pierdere de autoritate" și de „independență a organizațiilor importante pentru dezvoltarea sportului mondial".
Comentariile liderului rus vin în contextul în care consecințele atacului militar al Rusiei asupra Ucrainei continuă, țara sa fiind din ce în ce mai izolată de sportul internațional.
Numeroase federații internaționale au impus recomandările stabilite de Comitetul Internațional Olimpic (CIO) de a interzice accesul sportivilor și oficialilor ruși și belaruși la toate evenimentele sportive mondiale.
De asemenea, lui Putin i-au fost retrase numeroase titluri sportive, inclusiv Ordinul Olimpic al CIO, o centură neagră onorifică de al nouălea Dan în taekwondo și statutul său de președinte de onoare al Federației Internaționale de Judo.
„Din păcate, în ultimii ani, un număr tot mai mare de competiții internaționale majore au fost marcate de evenimente incompatibile cu sportul, cu spiritul și caracterul său", a declarat Putin în mesajul său video, citat de agenția oficială de știri de stat rusă, TASS.
„Am asistat în mod repetat la arbitraje dubioase și calomnioase, la antipatii ostile și la provocări directe, am văzut cum ideile lui Pierre de Coubertin însuși au fost metodic denaturate și distorsionate, cum principiile odinioară sacre ale sportului au fost erodate.
Literalmente, sub ochii noștri, egalitatea s-a transformat în toleranță perversă, dreptatea în standarde duble, iar lupta pentru puritate în sport într-o dictatură angajată politic a birocrației antidoping."
Înainte de războiul din Ucraina, Rusiei îi fusese deja interzis să organizeze evenimente majore timp de doi ani, ca parte a sancțiunilor impuse de Agenția Mondială Antidoping (WADA), ca răspuns la mușamalizarea unui program de dopaj sponsorizat de stat.
Steagul și imnul Rusiei nu au fost prezente la Tokyo 2020 și Beijing 2022, sportivii din această țară concurând ca neutri, reprezentând Comitetul Olimpic Rus.
Inițial, WADA a impus Rusiei o interdicție de patru ani, dar aceasta a fost redusă ulterior, în urma unui apel, la doi ani, de către Tribunalul de Arbitraj Sportiv, în decembrie 2020.
Citeşte şi: Ruşii, LOVIŢI cu propriile arme de forţele ucrainene. Ce se întâmplă într-un loc SECRET din Kiev
Echipele Rusiei și Belarusului pentru Beijing 2022 urmau inițial să concureze ca neutre sub drapelul paralimpic, în ciuda atacului în curs de desfășurare asupra Ucrainei.
Cu toate acestea, la doar o zi după ce a luat această decizie, IPC și-a revizuit poziția, în urma amenințărilor de boicotare din partea altor națiuni participante.
„Culmea cinismului a fost îndepărtarea sportivilor ruși și belaruși de la Jocurile Paralimpice de la Beijing, nu doar sportivii nevinovați au avut de suferit, ci și sportivii paralimpici, oameni care nu au cedat, ci au depășit cele mai dificile probe de viață, demni de sprijin și admirație la nivel mondial, cei care, prin exemplul lor, dau speranță la milioane de oameni, îi fac să creadă în ei înșiși și în forțele lor", a adăugat Putin.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...