În plină secetă, în Botoșani apa din rețea se fură. Anchetă deschisă de poliție
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Poliția a deschis o anchetă / Foto: botosaneanul.ro
Poliția a deschis o anchetă / Foto: botosaneanul.ro
Județul Botoșani se confruntă cu seceta extremă încă de la începutul primăverii iar mai multe localități au început să fie alimentate de pompieru cu apă pentru localnici.

Poliţiştii din Botoşani au deschis o anchetă cu privire la cazul unui iaz de pe o păşune din comuna Mihai Eminescu care era alimentat cu apă din reţeaua publică, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ), Delia Nenişcu.

Potrivit sursei citate, în acest caz a fost întocmit un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de furt, ancheta desfăşurându-se in rem.

"Din verificări a rezultat că o persoană ar fi colectat, în mod neautorizat, apă din reţeaua publică de alimentare pe care ulterior ar fi direcţionat-o într-un iaz din aceeaşi localitate. Poliţiştii care s-au deplasat la faţa locului au întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de furt. Urmează să stabilim cu exactitate împrejurările în care s-a produs fapta, precum şi persoanele care se fac responsabile de comiterea acesteia", a afirmat Nenişcu.

Ancheta a fost demarată după ce mai mulţi localnici au sesizat o presiune scăzută a apei în comuna Mihai Eminescu şi au sesizat operatorul de apă, dar şi poliţia.

Furtul de apă are loc în contextul în care societatea comercială Nova Apaserv SA Botoşani se confruntă cu probleme în asigurarea apei către populaţie, pe fondul secetei prelungite, cauzată de căldura excesivă şi lipsa precipitaţiilor.

Citește și: Debitul Dunării, la un nivel periculos de mic

Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în uşoară creştere pe parcursul săptămânii viitoare până la valoarea de 3.000 metri cubi pe secundă (mc/s), exceptând ultima zi a intervalului când va fi în scădere la 2.900 mc/s, arată prognoza realizată de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), valabilă până pe 9 iulie 2022.

În perioada menţionată, debitul Dunării se va situa sub media multianuală a lunii iulie, de 5.350 mc/s.

Potrivit sursei citate, în aval de Porţile de Fier debitele vor fi în prima parte a intervalului în creştere pe sectorul Gruia - Bechet şi în scădere pe sectorul Cernavodă - Tulcea, iar în partea a doua a intervalului vor fi în scădere pe sectorul Gruia - Bechet, în creştere pe sectorul Corabia - Galaţi şi relativ staţionare pe sectorul Isaccea - Tulcea.

Pentru râurile din ţară, prognoza de specialitate arată că, în perioada 3 - 9 iulie 2022, debitele medii zilnice vor fi în general staţionare, exceptând în partea a doua a intervalului râurile din vestul şi nord - vestul ţării unde vor fi în creştere datorită precipitaţiilor prognozate şi propagării.

"Pe toată durata intervalului de prognoză, sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri mai importante de debite şi niveluri pe unele râuri din zonele de deal şi munte, datorită precipitaţiilor sub formă de aversă, însemnate cantitativ, prognozate", avertizează hidrologii. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel