Planeta nu a fost niciodată atât de caldă ca în 2023. Dar cu toate acestea, cererea mondială de cărbune a atins un nivel record în acest an, cu 8,53 miliarde de tone consumate, anunță Agenția Internațională pentru Energie. (AIE).
În timp ce Observatorul european Copernicus estima, la începutul lunii noiembrie, că temperaturile medii de pe planetă vor doborî în acest an recordul înregistrat în 2016, AIE a calculat că tonele de cărbune consumate în lume în 2023 vor depasi recordul precedent datând din 2022.
Iar asta în condițiile care, după cum se știe, arderea cărbunelui pentru producerea de energie sau în industrie emite în atmosferă o mare parte din CO2 responsabil pentru încălzirea globală.
Creștere în Asia, scădere în Europa și SUA
În Asia, apetitul pentru cărbune este cel mai mare. Potrivit AIE, în acest an, consumul din China va creşte cu 220 de milioane de tone (+4,9%) faţă de 2022, cel din India va spori cu 98 de milioane (+8%) şi cel din Indonezia, cu 23 milioane (+11%).
Cu toate acestea, China rămâne de departe cel mai mare jucător pe tabla cărbunelui, cu mai mult de jumătate din consumul mondial (54%). Peste 60% din cărbunele utilizat în China este folosit pentru producerea de energie electrică, iar China continuă să construiască centrale pe cărbune (52 GW de noi proiecte au fost aprobate în 2023).
În schimb, consumul a încetinit puternic în Europa (scădere de 107 milioane de tone, -23%) și în Statele Unite (minus 95 de milioane de tonă, -21%), în principal datorită trecerii treptate la centrale electrice.
AIE recunoaște dificultatea de a emite previziuni pentru Rusia, al patrulea consumator mondial de cărbune, din cauza războiului din Ucraina. Prognoza pentru Ucraina este, de asemenea, "incertă", precizează agenţia.
Consumul, în scădere în 2024
"Din 2024", consumul mondial ar trebui să se înscrie pe o pantă descendentă, estimează totuşi AIE în previziunile sale publicate în ajunul încheierii COP28 privind clima la Dubai, care a cerut abandonarea treptată a energiilor fosile, din care face parte cărbunele, pentru a lupta împotriva încălzirii climatice.
AIE se aşteaptă, printre altele, la o creştere foarte importantă a energiei regenerabile (eoliene, solare) pe planetă pentru „a împinge consumul mondial de cărbune pe o traiectorie descendentă”. Consumul de "cărbune ar trebui să atingă vârful său în 2023", estimează agenţia.
În Uniunea Europeană, creșterea energiei din surse regenerabile contribuie la scăderea consumului de cărbune. În Germania, centralele electrice pe bază de lignit şi cele pe cărbune vor fi reduse semnificativ până în 2025, pe măsură ce vor fi puse în funcţiune centrale solare sau eoliene cu emisii scăzute de CO2.
Cu toate acestea, în afară de utilizarea cărbunelui pentru alimentarea centralelor electrice, consumul nu ar trebui să scadă în utilizările sale industriale, cum ar fi cimentarii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...