În Portugalia, avantaje fiscale pentru străini
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Porto, Portugalia / FOTO: Unsplash
Porto, Portugalia / FOTO: Unsplash
Noul guvern de dreapta al Portugaliei caută o formulă pentru a atrage companii care angajează străini. Dar nu, nu este vorba despre o reintroducere a „vizelor de aur” sau a avantajelor fiscale pentru pensionarii europeni, desființate de guvernul anterior.

Lisabona vrea altceva. Noul guvern portughez încearcă să mențină un regim fiscal atractiv pentru străinii care vin la muncă sau își încep afacerile în Portugalia. El plănuiește să mențină cel puțin parțial unul dintre „cadourile” fiscale anulate de executivul anterior. Dar de această dată, s-ar aplica doar salariilor și veniturilor din muncă, nu și dividendelor sau câștigurilor de capital sau pensiilor.

Premierul de centru-dreapta Luís Montenegro, aflat la putere din aprilie, caută o formulă care să răspundă așteptărilor mediului economic, supărat de schimbarea regulilor fiscale și de dispariția măsurilor au constituit una atracțiile de bază pentru înființarea de firme prin favorizarea angajaţilor străini.

Această nouă formulă nu presupune însă revenirea la „vizele de aur” pentru străinii care investesc cel puțin 500.000 de euro în imobiliare, anunțat anul trecut, sau la avantajele fiscale pentru pensionarii europeni care se stabilesc în Portugalia.

Creșterea prețurilor proprietăților

În 2023, când Portugalia fremăta de protestele oamenilor față de creșterea prețurilor la imobiliare și a chiriilor, fostul prim-ministru, socialistul Antonio Costa, a anunțat că vrea să anuleze o serie de avantaje descrise drept „nedrepte”. Atunci, s-a decis o perioadă de un an până la intrarea în vigoare a noilor reguli. 

Antonio Costa a anunțat desființarea „vizelor de aur” și încetarea regimului fiscal special rezervat pensionarilor europeni, care le oferea acestora zece ani de scutire de la impozitul pe venit, de atunci transformat într-o cotă de impozitare redusă la 10%. El a invocat „nedreptatea socială” a acestui sistem în vigoare din 2009, care oferea acestor eterni turiști posibilitatea de a obține statutul de rezident neobișnuit (RNH), cu condiția de a locui în Portugalia mai mult de jumătate de an. 

El a spus că este nedrept să permită unor persoane să evite impozitul pe venit în țara lor de origine și în țara lor de reședință, în timp ce portughezii mult mai puțin înstăriți continuă să fie supuși impozitelor. Mai ales că acești rezidenți neobișnuiți cu putere de cumpărare mai mare decât populația locală contribuie la supraîncălzirea pieței imobiliare.

Taxă plafonată la 20%

Actualul șef al guvernului caută acum să facă următorul pas, prin reintroducerea impozitului pe venit plafonat la 20% pentru rezidenții neobișnuiți, în timp ce cota maximă crește la 48%, dar de data aceasta excluzând dividendele, câștigurile de capital și pensiile.

După cum a explicat Financial Times ministrul de Finanțe Joaquim Miranda Sarmento, este vorba de o mai bună țintire a măsurii pentru a atrage în special oameni cu înaltă calificare profesională, care să aducă un plus real dinamicii de creștere. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Vești excelente pentru românii cu credite în lei. Anuțul BNR

Este vorba despre o nouă scădere a indicelui ROBOR.

Carlsberg cumpără Britvic pentru 3,9 miliarde euro

Producătorul de bere Carlsberg, care urmărește să-și...

Paramount și Skydance fuzionează, punând capăt erei Redstone

Skydance Media și Paramount Global au decis să...

Pepenele românesc, la control: Se caută urme de pesticide

O operațiune care va demara mâine, 8 iulie și va dura...


pixel