Lisabona vrea altceva. Noul guvern portughez încearcă să mențină un regim fiscal atractiv pentru străinii care vin la muncă sau își încep afacerile în Portugalia. El plănuiește să mențină cel puțin parțial unul dintre „cadourile” fiscale anulate de executivul anterior. Dar de această dată, s-ar aplica doar salariilor și veniturilor din muncă, nu și dividendelor sau câștigurilor de capital sau pensiilor.
Premierul de centru-dreapta Luís Montenegro, aflat la putere din aprilie, caută o formulă care să răspundă așteptărilor mediului economic, supărat de schimbarea regulilor fiscale și de dispariția măsurilor au constituit una atracțiile de bază pentru înființarea de firme prin favorizarea angajaţilor străini.
Această nouă formulă nu presupune însă revenirea la „vizele de aur” pentru străinii care investesc cel puțin 500.000 de euro în imobiliare, anunțat anul trecut, sau la avantajele fiscale pentru pensionarii europeni care se stabilesc în Portugalia.
Creșterea prețurilor proprietăților
În 2023, când Portugalia fremăta de protestele oamenilor față de creșterea prețurilor la imobiliare și a chiriilor, fostul prim-ministru, socialistul Antonio Costa, a anunțat că vrea să anuleze o serie de avantaje descrise drept „nedrepte”. Atunci, s-a decis o perioadă de un an până la intrarea în vigoare a noilor reguli.
Antonio Costa a anunțat desființarea „vizelor de aur” și încetarea regimului fiscal special rezervat pensionarilor europeni, care le oferea acestora zece ani de scutire de la impozitul pe venit, de atunci transformat într-o cotă de impozitare redusă la 10%. El a invocat „nedreptatea socială” a acestui sistem în vigoare din 2009, care oferea acestor eterni turiști posibilitatea de a obține statutul de rezident neobișnuit (RNH), cu condiția de a locui în Portugalia mai mult de jumătate de an.
El a spus că este nedrept să permită unor persoane să evite impozitul pe venit în țara lor de origine și în țara lor de reședință, în timp ce portughezii mult mai puțin înstăriți continuă să fie supuși impozitelor. Mai ales că acești rezidenți neobișnuiți cu putere de cumpărare mai mare decât populația locală contribuie la supraîncălzirea pieței imobiliare.
Taxă plafonată la 20%
Actualul șef al guvernului caută acum să facă următorul pas, prin reintroducerea impozitului pe venit plafonat la 20% pentru rezidenții neobișnuiți, în timp ce cota maximă crește la 48%, dar de data aceasta excluzând dividendele, câștigurile de capital și pensiile.
După cum a explicat Financial Times ministrul de Finanțe Joaquim Miranda Sarmento, este vorba de o mai bună țintire a măsurii pentru a atrage în special oameni cu înaltă calificare profesională, care să aducă un plus real dinamicii de creștere.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Banca Națională a României a...
Datoria mondială a atins un...
La începutul anului, acest indice era cotat la 6,21%,...
Decizia a fost luată "din...
La finalul acestui an, Glovo prezintă o analiză a...
Proiectul este detaliat într-un...
Inițiativa vine pe fondul...
Această inițiativă poate consolida poziția celor două...
Potrivit unei analize de...
O etapă strategică în strategia de investiții a...
Moneda euro a înregistrat o scădere semnificativă față...
Este ceva nemaivăzut de la...
Decizia vine după ce, luni, SUA...
Gigantul tehnologic Google a...
Decizia vine pe fondul unei scăderi considerabile a...
Grupaj de ştiri.
Registrul Comerţului...
Statele Unite lansează o nouă ofensivă împotriva...
Implicarea indigenilor în...
Este un proiect de hotărâre...
Banca Națională a României a...