Egalitate de şanse. România se bate cu Kazahstan şi Bosnia Herţegovina
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
În România cresc inegalitățile dintre femei și bărbați
În România cresc inegalitățile dintre femei și bărbați
România a pierdut mai multe locuri în clasamentul World Economic Forum (WEF) referitor la inegalitatea dintre femei şi bărbaţi, ocupând locul 63 din 149 de ţări, potrivit celui mai recent raport 'Global Gender Gap Report' publicat marţi de WEF. 

Cu un scor de 0,711 puncte pe o scară de la zero la unu, unde zero este imparitate şi unu paritate, România se situează peste media mondială dar este devansată de Slovenia (locul 11), Letonia (locul 17), Bulgaria (locul 18), Belarus (locul 28), Republica Moldova (locul 35), Serbia (38), Kazahstan (locul 60) sau Bosnia Herţegovina (62) dar se clasează mai bine decât Ucraina (locul 65), Rusia (locul 75), Cehia (locul 82), Slovacia (locul 83) sau Ungaria (locul 102). 

"Croaţia, Kazahstan, Bosnia Herţegovina şi România sunt pe poziţii apropiate...Croaţia şi România au căzut mai multe poziţii în pofida unor mici progrese înregistrate la mai multe dimensiuni", precizează WEF. 

Islanda, cu un scor de 0,858 puncte, Norvegia şi Suedia conduc într-un clasament care evaluează 149 de ţări în funcţie de participarea politică, egalitatea economică şi respectarea unor drepturi, cum ar fi cel la educaţie sau la asistenţă medicală. Irak, Pakistan şi Yemen ocupă ultimele locuri în acest clasament. 

"În pofida evoluţiilor recente, sunt doar 17 femei care ocupă poziţii de şef de stat sau de guvern în cele 149 de ţări analizate în 2018, inclusiv premierul României care a fost ales în acest an", subliniază WEF. 

Chiar dacă poziţia de prim-ministru este deţinută de o femeie, România se situează abia pe locul 79 din 149 de ţări după sub-indicatorul "Political Empowerment", cu un scor de 0,162 puncte, în timp ce se situează pe locul 1, cu un scor de 0,980 puncte, după sub-indicatorul sănătate şi speranţă de viaţă. 

La nivel general, raportul WEF arată că inegalitatea salarială dintre femei şi bărbaţi s-a redus în acest an comparativ cu 2017, dar va mai fi nevoie de peste 200 de ani pentru a ajunge la paritate pe piaţa muncii. De asemenea, în timp ce inegalităţile salariale s-au redus comparativ cu 2017, reprezentarea femeilor în politică a scăzut, la fel ca şi accesul lor la sănătate şi educaţie. În ritmul actual, inegalităţile dintre femei şi bărbaţi, în majoritatea domeniilor nu vor fi eliminate decât peste 108 ani iar pentru a reduce decalajul pe piaţa muncii va fi nevoie de 202 ani. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel