În România, preţul energiei este la jumătate faţă de preţul plafonării

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Ministrul Spătaru
Ministrul Spătaru
Declarația aparține ministrului Economiei, Florin Spătaru.

Măsuri de genul celor pentru plafonarea preţurilor la energie trebuie luate cu caracter temporar şi trebuie analizate continuu, este de părere ministrul Economiei, Florin Spătaru.

"În situaţii excepţionale, trebuie să iei măsuri excepţionale, pentru că vorbim de păstrarea competitivităţii unor companii care activează în mai multe pieţe şi, atunci când vezi că există diferenţe majore între măsurile pe care diversele state le iau, e nevoie să acţionezi în consecinţă şi să iei măsuri excepţionale. Bineînţeles că măsurile trebuie luate cu caracter temporar şi aceste măsuri ulterior trebuie analizate în mod continuu, pentru că ne trezim...ieri discutam cu un producător, un antreprenor care spunea că a renunţat la plafonare. De ce? Preţul energiei este la jumătate faţă de preţul plafonării, deci această analiză trebuie făcută corespunzător tocmai pentru a crea o maturitate a pieţei, iar această maturitate a pieţei să devină un motor în tot acest mecanism", a declarat, pentru AGERPRES, şeful de la Economie.

Întrebat dacă aceste măsuri ar putea fi aplicate din nou în cazul în care preţurile vor reîncepe să crească, Florin Spătaru a răspuns: "Probabil că da. Haideţi să vedem ce se întâmplă cu piaţa energiei. Atât timp cât va creşte capacitatea de producţie, bineînţeles că această piaţă se echilibrează într-un fel şi atunci acest lucru este benefic pentru industrie, în primul rând".

Ministrul Economiei, Florin Spătaru, a participat, joi, la conferinţa "Concurenţa în actualul context economic - asigurarea funcţionării pieţelor", organizată de autoritatea de concurenţă.

România deţine 13 dintre cele peste 30 de materii prime critice la nivel European

Europa trebuie să spună stop procesării materiilor prime, mai ales a materiilor prime critice, în afara graniţelor UE, consideră ministerul Economiei, Florin Spătaru.

"Dependenţa Uniunii Europene de materiile prime critice poate expune industria la costuri ridicate în lanţul de aprovizionare. România deţine 13 dintre cele peste 30 de materii prime critice identificate la nivel european, deci are resursele minerale necesare pentru a contribui la reducerea dependenţei pas cu pas. Ţara noastră s-a poziţionat activ pentru discutarea regulamentului privind materiile prime critice, susţinând importanţa procesării acestor materii prime în România. Europa trebuie să spună stop procesării materiilor prime, mai ales a materiilor prime critice, în afara graniţelor UE", a declarat marţi Florin Spătaru, într-o întâlnire cu ministrul Întreprinderilor din Italia, Adolfo Urso.

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, în cadrul întrevederii au fost discutate principalele dosare economice europene şi de interes comun, în diverse domenii economice, precum industria textilă şi auto. Totodată, au fost analizate măsurile care urmează să fie incluse în Actul privind Materiile Prime Critice - European Critical Raw Materials Act. ... Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Florin Barbu
Bursa de la București
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Freepik.com
Foto: Freepik.com

Rusia raportează un deficit bugetar de 1,7% din PIB

 Deficitul bugetar a ajuns la 1,7% din PIB, nivelul...

Dolari. Freepik.com
Elon Musk / Foto: Casa Albă / Flickr
Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar
Contor electric
Gabriel Biris
Factură energie electrică
ROBOR
Protest al angajaților MIPE
Ștampilă de vot / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Aramco

Surpriză totală, saudiții scumpesc petrolul

Arabia Saudită majorează prețurile la țiței pentru toate...

Cazino
Oameni traversează strada
Membrii SANITAS sunt nemulțumiți
Freepik.com
Carrefour
Dumitru Costin, BNS
Medicamente / Foto: Freepik
Bursa de Valori București
Banca Naționala a României
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 17 şi 23 de grade.
Centru de date / Foto: Freepik

pixel