În Spania, un sat vrea să-și salveze măslinii în fața expansiunii fotovoltaice

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Parc fotovoltaic / FOTO: Freepik
Parc fotovoltaic / FOTO: Freepik
În câmpul său din sudul Spaniei, Francisco Campos privește cu îngrijorare un rând de copaci seculari amenințați de un proiect de parc fotovoltaic. „Să tai măslini ca să pui panouri solare este o crimă”, se revoltă acest agricultor.

La Lopera, un sat andaluz cu 3.600 de locuitori situat la 200 de kilometri nord-est de Sevilla, totul – sau aproape totul – gravitează în jurul uleiului de măsline, un produs pentru care Spania este de departe cel mai mare exportator mondial.

Dar terenurile fertile din această localitate, aflată în apropierea râului Guadalquivir, atrag și companii din domeniul energiei, precum Greenalia sau FRV Arroyadas, care doresc să instaleze acolo centrale fotovoltaice de mari dimensiuni.

Companiile, care nu au răspuns solicitărilor AFP, au încheiat acorduri de închiriere pentru marea majoritate a acestor terenuri. Totuși, ele se confruntă în continuare cu opoziția unor mici proprietari, pe care guvernul regional dorește să-i exproprieze, în numele interesului public.

„Asta ne va distruge modul de viață”, deplânge Francisco Campos, 64 de ani, referindu-se la proiectele care, potrivit localnicilor, s-ar putea întinde pe o suprafață de 1.000 de hectare. „Să mi se ia aceste terenuri ca să fie date unei companii pentru ca ea să facă bani – în ce fel este asta interes public? Nu va avea niciun impact pozitiv pentru locuitori”, critică el.

 „Pământurile strămoșilor noștri” 

Cu aproape 3.000 de ore de soare pe an, Andaluzia este una dintre regiunile spaniole cu cele mai multe centrale fotovoltaice. La Lopera, locuitorii se așteptau, așadar, ca terenurile lor să atragă interesul sectorului energetic, dar nu în acest mod.

„Nu ne-am fi imaginat niciodată că vor recurge la exproprieri, că vor lua ceea ce ne aparține pentru a-l da unei companii private”, povestește Rafael Alcalá, purtător de cuvânt al Platformei Campiña Norte împotriva Mega-Centralelor Solare.

Potrivit acestei asociații, construirea celor opt parcuri solare aflate în prezent în dezvoltare pe teritoriul comunei ar putea duce la smulgerea a aproximativ 100.000 de măslini. Guvernul regional, de partea sa, evocă tăierea a 13.000 de copaci.

Pentru a protesta împotriva acestor proiecte și a-și susține colegii vizați de exproprieri, câteva zeci de agricultori au manifestat recent cu tractoarele la intrarea în localitate, în spatele unui banner pe care scria: „Nu vrem centrale solare”.

„Aceste pământuri ne-au fost lăsate de strămoși. Acum, ce le voi lăsa copiilor mei?”, oftează María Josefa Palomo, o pensionară de 67 de ani. Cu sutele sale de mii de hectare de plantații de măslini, provincia Jaén, unde se află Lopera, concentrează 37% din producția spaniolă de ulei de măsline. Aici, „uleiul este totul”, rezumă Juan Cantera, agricultor în vârstă de 28 de ani.

Potrivit cooperativei La Loperana, pierderea a 500 de hectare de livezi de măslini ar echivala cu lipsirea satului de 2,2 milioane de euro venituri anuale.

„Până la capăt”

Pentru agricultorii din Lopera, care au demarat o acțiune în justiție împotriva guvernului regional andaluz și a companiilor implicate în aceste proiecte, este o chestiune urgentă. Potrivit Platformei Campiña Norte, 5.000 de copaci au fost deja dezrădăcinați pe terenul unui agricultor care a încheiat un acord cu una dintre companii. Și alții ar putea urma.

Guvernul andaluz, de partea sa, neagă orice practică abuzivă și pune accentul pe oportunitățile oferite regiunii și Spaniei, care a devenit unul dintre liderii tranziției ecologice în Europa. Conform operatorului rețelei electrice REE, Spania a produs anul trecut 56,8% din electricitatea sa din surse regenerabile, dintre care 17% prin instalații fotovoltaice.

În întreaga Andaluzie, „a fost necesar să se recurgă la exproprieri pentru mai puțin de 1% din suprafața vizată”, subliniază pentru AFP consilierul regional pentru Industrie, Jorge Paradela.Uniunea Fotovoltaică Spaniolă (Unef), care reunește 800 de companii din sector, evidențiază la rândul său beneficiile fiscale generate de parcurile solare în comunitățile rurale.

Este vorba despre „sume foarte importante, care se traduc apoi prin îmbunătățirea serviciilor publice în sat”, menționează José Donoso, directorul general al Unef. Calcule contestate de locuitorii din Lopera, care intenționează să lupte „până la capăt”. „Ceea ce este al nostru, nimeni nu ne va lua”, promite Juan Cantera.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Despre prosumatori
Majorarea salariilor costă
Muncitor
Om de afaceri la calculator / Foto: Freepik
Sebastian Burduja / FOTO: Facebook
Start-up Nation
Foto: Freepik.com
Figurine / FOTO: Wikipedia

Japonia și curiozitățile ei: Secretul figurinelor Daruma

La nord de Osaka, ascuns în colinele împădurite ale...

Previziuni / FOTO: Freepik

Adio petrol scump pentru următorii cel puțini doi ani

Experții băncii HSBC au revizuit în scădere prognozele...

Foto: Freepik.com

Producţia industrială a României, în scădere

În perioada 1 ianuarie - 28 februarie 2025, comparativ...

Analistul economic Adrian Negrescu
Fondul Monetar Internațional / Foto: Banca Mondială / Flickr
Leadership creativ
Foto: Freepik.com
Card bancar / Foto: Freepik
Exploatare de litiu

Experții reduc estimările pentru piața litiului

Pe fondul temerilor privind tarifele și impactul asupra...

Dolari
Donald Trump
FNGCIMM / Foto: DCBusiness

Ministrul Finanţelor, discuţii cu noua conducere a FNGCIMM

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru...

Sebastian Burduja
Cu ochii pe grafice /FOTO: Freepik
Foto: Freepik

Voucherele de vacanţă. Vestea aşteptată de bugetari

Veşti bune pentru bugetarii care aşteaptă să afle cum...

Mașină electrică / FOTO: Freepik
Social media / FOTO: Freepik
Xi Jinping / Sursa: flickr.com
Câmp petrolier / FOTO: Freepik

pixel