REUTERS. În Ucraina, femeile iau locul minerilor plecați să lupte pe front
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Mina / sursa: Freepik.com
Mina / sursa: Freepik.com
Peste o mie dintre lucrătorii unei mine din estul Ucrainei au plecat să lupte împotriva Rusiei pe fronturile țării, drept urmare, unitățile de exploatare au suferit un deficit uriaș de personal. Soluția a fost să permită femeilor să lucreze în subteran.

"Am acceptat postul pentru că a început războiul și nu mai existau alte locuri de muncă", a declarat cu Krystyna, în vârstă de 22 de ani.

Krystyna are experiență în subteran, după ce trimp de cinci luni, a lucrat ca tehnician la 470 de metri sub pământ pentru mentenanța trenurilor electrice care îi transportă pe muncitori către locul exploatării, arată Reuters.

Ea este mama unui copil de patru ani pe care a fost nevoită să îl lase în grija mamei. Orașul în care locuiesc, Pavlohrad, se află la 100 km de front, dar este adesea lovit de rachete rusești.

Munca este interesantă, dar dificilă, a spus ea.. Cu toate acestea, salariul este bun. Frate ei mai mare a lucrat în aceeași mină care s-a înrolat în armată la două săptămâni după începerea invaziei, a spus Krystyna, adăugând că își face mari griji pentru el.

"Băieții noștri au fost duși pe front, iar acum trebuie să îi sprijinim: nu mai este nimeni altcineva care să lucreze în mină acum".

Industria cărbunelui din Ucraina, cândva una dintre cele mai mari din Europa, a suferit decenii de declin de la prăbușirea Uniunii Sovietice. Piața internă pe care o aproviziona a încetat brusc să mai existe.

În 2014, ocupanții ruși au preluat controlul asupra multor regiuni bogate în cărbune. După invazia din 2022, Rusia a ocupat și mai multe mine. DTEK, cea mai mare companie energetică privată din Ucraina, spune că aproape 3.000 dintre cei 20.000 de mineri ai săi sunt pe front în momentul de față.

Dintre cei o mie de mineri de la această mină și de la întreprinderea sa geamănă din apropiere care au plecat să lupte, 42 au fost uciși.

Deși unele femei lucrau în mine înainte de război, guvernul le-a interzis să facă munci în subteran, considerând că munca este prea solicitantă din punct de vedere fizic, o politică în vigoare încă din perioada sovietică.

Înainte de declanșarea războiului, exista o lege care nu le permitea femeilor ucrainence să lucreze în subteran, după abrogarea din timpul războiului, aproximativ 400 de femei lucrează în subteran la minele DTEK - deși acestea reprezintă doar 2,5% din totalul forței de muncă subterane.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Salina Praid a fost închisă. Veşti proaste pentru turişti

Veşti proaste pentru cei care plănuiau să viziteze...

Bani de la stat pentru montarea repartitoarelor. Află detalii

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a pus...

CFR modernizează haltele Costineşti Tabără şi Neptun

Veşti bune pentru cei care aleg trenul pentru a ajunge...

Programul Rabla Plus nu are succesul scontat

Sumele neconsumate în Programul "Rabla Plus" pentru...

Premierul Slovaciei, Robert Fico, a fost împuşcat - Video

Premierul slovac a fost împușcat și a fost dus la spital...


pixel