În ultimul discurs la Casa Albă, Joe Biden avertizează asupra pericolelor generate de concentrarea excesivă a bogăției

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Joe Biden / Foto: Flickr / Casa Albă
Joe Biden / Foto: Flickr / Casa Albă
Președintele Joe Biden și-a încheiat miercuri o carieră politică de jumătate de secol cu un ultim discurs din Biroul Oval, încercând să consolideze o moștenire umbrită de eșecul democraților de a împiedica revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, transmite Reuters.

Biden a început discursul cu un apel familiar la unitate, dar a avertizat rapid despre pericolele generate de concentrarea excesivă a bogăției în Statele Unite.

„Sistemul nostru de separare a puterilor, de control și echilibru, poate că nu este perfect, dar a menținut democrația noastră timp de aproape 250 de ani, mai mult decât oricare altă națiune din istorie care a încercat un experiment atât de îndrăzneț”, a declarat Biden.

Totuși, el a avertizat despre un „complex industrial-tehnologic” care aduce „o avalanșă de dezinformare și dezinformare, permițând abuzul de putere”. Presa liberă, a adăugat el, „se destramă”.

Biden predă puterea lui Trump luni, la prânz (17:00 GMT). Trump l-a cooptat pe miliardarul Elon Musk, care l-a susținut în campanie, ca un consilier special însărcinat cu reducerea cheltuielilor guvernamentale.

Discursul sumbru vine pe fondul unui moment dificil pentru Partidul Democrat, cu puțină influență în politica națională, în timp ce Trump și-a numit deja o echipă guvernamentală hotărâtă să răstoarne normele tradiționale ale alianțelor și guvernării americane.

 

Deși Biden a candidat în 2020 ca o figură de tranziție, el a ales, la vârsta de 80 de ani, să candideze pentru un nou mandat, convins că este singurul democrat capabil să-l învingă pe Trump.

 

Forțat să renunțe la cursă în iulie, după o dezbatere dezastruoasă împotriva lui Trump, Biden a fost acuzat de unii democrați pentru înfrângerea zdrobitoare din noiembrie, după ce campania intensă a vicepreședintei Kamala Harris a pierdut toate statele-cheie.

Administrația Biden a gestionat recuperarea post-COVID, a finanțat proiecte de infrastructură, a stimulat producția de cipuri semiconductoare și a abordat schimbările climatice, încercând să reducă inegalitatea și să investească în viitor. El lasă în urmă o economie americană performantă și afaceri optimiste.

Cu toate acestea, Biden nu a reușit să vindece diviziunile din țară sau să stopeze regresul democratic global. Realizarea sa politică principală – înfrângerea lui Trump în 2020 – s-a dovedit temporară. Noul președinte republican a promis să anuleze multe dintre măsurile administrației democrate.

„Joe Biden și-a dorit să fie amintit pentru lucrurile mărețe pe care le-a făcut pentru această țară, dar, cel puțin pe termen scurt, acestea au fost eclipsate de decizia sa neinspirată de a candida”, a declarat David Axelrod, fost consilier al președintelui Barack Obama.

„A devenit un președinte istoric când l-a învins pe Trump. Așa că faptul că Trump revine la putere, mai puternic decât a fost înainte, este o încheiere nefericită a poveștii.”

Biden a abordat ceea ce a descris drept o amenințare continuă la adresa țării într-o scrisoare publicată miercuri dimineață de Casa Albă.

„Am candidat la președinție pentru că am crezut că sufletul Americii este în pericol. Natura a ceea ce suntem ca națiune era în joc. Și acest lucru rămâne valabil”, a spus el, îndemnându-i pe americani să continue să lupte pentru egalitate, viață, libertate și căutarea fericirii.

 

Un oficial al Casei Albe a subliniat că moștenirile se conturează pe termen lung.

 

„Din punct de vedere istoric, a trecut doar o clipă de la alegeri. Acest președinte a obținut cel mai semnificativ record legislativ de la Lyndon Johnson, iar beneficiile ireversibile ale acelor legi se vor extinde pe parcursul decadelor”, a declarat oficialul.

Senatorul Chris Coons, un aliat de lungă durată, a spus că Biden s-a confruntat cu o criză economică, o criză de sănătate publică și o criză democratică după asaltul din 6 ianuarie 2021 asupra Capitoliului de către susținătorii lui Trump.

 

„Țara era în mijlocul unor crize adânci. Recuperarea din pandemie a fost cea mai mare realizare a sa”, a spus Coons.

 

Administrația Biden a supravegheat distribuirea vaccinurilor anti-COVID și o redresare economică ce a contrazis previziunile de recesiune, chiar dacă inflația a crescut și prețurile au rămas ridicate, lucru care a erodat încrederea alegătorilor în gestionarea economiei.

Republicanii au speculat nemulțumirile publice la alegerile de anul trecut, alimentând furia față de prețurile mari și acuzând democrații de elitism și deconectare de la alegătorii clasei muncitoare, în timp ce puneau pe seama imigranților creșterea prețurilor, fără dovezi concrete.

„Nu poți inversa patru decenii și jumătate de creștere a inegalității cu câțiva ani de rezultate economice bune și schimbări de politici”, a spus Heidi Shierholz, președinta Economic Policy Institute. „Dar unul dintre cele mai fundamentale lucruri pe care le-au realizat a fost să ofere un sprijin de redresare la scara necesară pentru a genera o revenire puternică a locurilor de muncă.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Freepik.com
Dumitru Costin, BNS
Medicamente / Foto: Freepik
Banca Naționala a României
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 17 şi 23 de grade.
Centru de date / Foto: Freepik
ANAF
Miraj, efect cauzat de temeratura ridicată / Foto: Jeffrey Beall

Canicula aduce restricții de trafic în Teleorman

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii...

Bursa de Valori București
Termocentrala de la Turceni
Wang Yi
Programul Casa Verde Fotovoltaice
Un călător se uită la avioanele de pe pista de aterizare / Foto: Freepik
Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos
Poluare / Foto: Freepik
Energie verde / Foto: Freepik
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

România, în topul celor mai mari prețuri la energie

Prețurile la energie electrică continuă să varieze...

Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
OPEC
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu

pixel