Încă nefuncţional, noul pod peste Dunăre este... obiectiv turistic. Lucian Georgescu, rectorul UDJG: Când avem musafiri îi ducem să îl vadă
Autor: Mihai Ciobanu | 30 ian 2023, 11:36
EXCLUSIV
Rectorul Universității „Dunărea de Jos” Galați, Prof. univ. dr. ing. Puiu Lucian Georgescu, a vorbit despre stadiul lucrărilor la noul pod peste Dunăre.

Dat fiind faptul că termenul de dare în trafic a acestui important obiectiv de infrastructură din România nu a fost respectat – în mare măsură din cauză că nu au fost realizate, încă, drumurile de legături – acesta este, deocamdată, obiectiv turistic.

"Mai sunt lucruri de făcut acolo, dar e frumos. Deocamdată e un obiectiv turistic. Când mai vin musafiri pe la noi mai trecem pe acolo – el seara e iluminat frumos – mai trecem cu vaporaşul pe dedesubt. Este un lucru frumos de văzut.

Noi sperăm, din toată inima, să fie funcţional cât mai repede. Adică primăvara aceasta ar trebui să fie toate legăturile făcute. Deocamdată se poate trece cu bacul", a declarat rectorul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, Prof. univ. dr. ing. Puiu Lucian Georgescu.

VIDEO: 

 

 

Noi restricţii de circulaţie în zona şantierului Podului suspendat peste Dunăre

 

Reprezentanţii constructorilor Podului suspendat peste Dunăre au anunţat luni că în zona şantierului vor fi impuse noi restricţii de circulaţie începând cu data de 27 ianuarie.

"Dorim să aducem la cunoştinţa participanţilor la trafic şi a riveranilor faptul că, începând cu data de 27 ianuarie, vor fi impuse restricţii de circulaţie suplimentare celor deja comunicate, ca urmare a lucrărilor de terasament ce urmează să fie efectuate în zona trecere nivel calea ferată şi Calea Galaţi. Traficul rutier pentru accesul la proprietăţi se va desfăşura pe strada Bacului cu descărcare în şoseaua Baldovineşti", a precizat reprezentantul antreprenorului, ing. Viorel Eşanu.

Potrivit acestuia, DN 2B va fi tranzitat pe sectorul cuprins între intersecţia cu şoseaua Baldovineşti şi intersecţia cu DC 10, iar traseul ocolitor va continua cu DJ 221B până la Calea Galaţi.

***

Licitaţia pentru realizarea Podului suspendat peste Dunăre, cea mai mare lucrare de infrastructură din România din ultimii 30 de ani, a fost câştigată, în ianuarie 2018, de asocierea a două firme - una din Italia şi cealaltă din Japonia, iar contractul prevede ca lucrarea să se finalizeze în 2023, în condiţiile în care 18 luni sunt alocate pentru proiectare, iar 36 de luni pentru execuţie.

Pentru acest obiectiv au fost alocate fonduri nerambursabile în valoare de aproximativ 363 de milioane de euro, din Fondul European de Dezvoltare Regională, bani care vor fi folosiţi atât pentru construirea podului, cât şi pentru realizarea unei reţele de drumuri de 23 de kilometri, care vor face legătura cu podul.

Podul suspendat peste Dunăre va avea o lungime de 1.974 de metri, dintre care 1.120 de metri reprezintă deschiderea centrală, la care se adaugă două deschideri laterale de 489 de metri pe malul dinspre Brăila şi 364 de metri pe malul dinspre Tulcea.

La momentul finalizării, va fi al treilea pod din Europa din punct de vedere al deschiderii centrale şi al lungimii.

Lăţimea totală va fi de 31 de metri şi va cuprinde patru benzi de circulaţie a câte 3,50 metri lăţime fiecare, patru benzi de încadrare a câte 0,5 metri lăţime fiecare, două acostamente de 1,50 metri lăţime şi o zonă mediană cu lăţimea de 3 metri. La acestea se adaugă, de o parte şi de alta, două benzi adiţionale pentru trafic pietonal, biciclete şi întreţinere, trotuarele urmând să aibă 2,80 metri fiecare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Apple a lansat serviciu ”cumpără acum pătești mai târziu”

Apple a lansat marți serviciul său "cumpără acum,...

Tesla și General Motors, suspectate de muncă forțată

Senatul american face presiuni asupra producătorilor de...

Portugalia elimină TVA pentru produsele alimentare de bază

Confruntat cu creșterea prețurilor, guvernul portughez a...

Prețul carburanţilor în România - 28 martie 2023

Prețul benzinei și al motorinei în România, 28 martie...

Crossuri externe