Tanczos Barna promite o reformă fiscală fără povara unor impozite mai mari
Tanczos Barna, ministrul...
La fel ca şi alte state fost comuniste membre ale Uniunii Europene, Cehia se pregăteşte de o încetinire a ritmului de creştere a economiei pe fondul semnalelor privind slăbiciunile cu care se confrunt principala sa piaţă de export, zona euro. Cel mai recent efort de consolidare a veniturilor la buget prin taxe speciale introduse pentru anumite sectoare a avut loc în România, unde "taxa pe lăcomie" a generat o prăbuşire a bursei şi critici din partea Băncii Naţionale, relatează Bloomberg.
Premierul ceh Andrej Babis analizează posibilitatea de a tăia cheltuielile ministerelor şi are în vedere taxe mai mari pe ţigări şi alcool pentru a creşte veniturile la buget. Babis a respins în repetate rânduri propunerile social democraţilor de a majora impozitele plătite de companii, însă acest partid care face parte din coaliţia guvernamentală insistă că este nevoie de astfel de măsuri pentru a putea respecta promisiunile vizând majorarea cheltuielilor sociale.
"Are legătură cu dezbaterile privind buget de stat de anul viitor. Social Democraţii spun de mult timp că nu putem doar să reducem cheltuieile. Trebuie să găsim şi o nou sursă de venituri", a declarat preşedintele Partidului Social Democrat din Cehia, Jan Hamacek, într-un interviu acordat cotidianului E15.
Citește și: Mesaj pentru București din partea băncilor internaţionale, legat de noua taxă
Deşi colectarea taxelor merge bine, statul ar trebui să se concentreze mai mult pe bănci, mari corporaţii şi marile sume de bani care ies din ţară sub formă de dividende plătite proprietarilor străini, a spus Hamacek, care este şi ministru de Interne şi vicepremier. Guvernul trebuie să găsească o sumă suplimentară de 30 de miliarde de coroane (1,3 miliarde dolari) la buget, dacă vrea să majoreze pensiile aşa cum şi-a propus, a adăugat Hamacek.
Social democraţii din Cehia estimează că o taxă mai mare pe bănci ar aduce venituri suplimentare de aproximativ 10 miliarde de coroane la buget.
"Nu îmi pot imagine cum vom putea respecta programul de guvernare fără această taxă", a spus Hamacek.
La finele anului trecut, Guvernul de la Bucureşti a stabilit, prin Ordonanţa 114/2018, impozitarea activelor financiare ale băncilor în cazul unui nivel al ROBOR mai mare de 2%, contribuţie numită iniţial de autorităţi "taxă pe lăcomie".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Tanczos Barna, ministrul...
Vladimir Putin și premierul...
Mai multe țări s-au oferit să...
BRD a transmis o notificare...
Curs valutar BNR, 23 decembrie.
Comisia Europeană a transferat noi sume către ţările UE,...
Perioada de dinaintea...
Economia Marii Britanii stagnează în trimestrul trei,...
Anunţul zilei de la Cotroceni.
Moneda americană se menţine la...
Institutul Naţional de...
Liderul insulei răspunde la...
Kelemen Hunor a subliniat că UDMR își va asuma...
Preşedintele PNL, Ilie Bolojan,...
Grupaj de știri.
Această ajustare reflectă...
Coaliţia PSD - PNL - UDMR -...
Când ar putea fi adoptată o...
Poate fi un simplu joc de glezne, o încercare de...
WhatsApp continuă să-și îmbunătățească funcția de...
Preşedintele interimar al PNL,...
Ministrul Energiei a făcut bilanțului anului 2024, unul...
Decizia vine pe fondul unor controverse globale legate...
O tranzacție de peste 5...
Pe scurt, prețurile la carburanți au crescut.
Președintele ales a lansat un...
Un proiect revoluționar...