Incendii la oțelăria lui Abramovici din Novokuznețk

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Vladimir Putin și Roman Abramovici în 2005 când încă era guvernatorul districtului Ciukotka
Vladimir Putin și Roman Abramovici în 2005 când încă era guvernatorul districtului Ciukotka
Oțelăria lui Roman Abramovici din Novokuznețk,  regiunea Kemerovo, a luat foc pe data de 24 septembrie.

Un incendiu uriaș a izbucnit la o uzina siderurgică din Rusia deținută de Roman Abramovici, un aliat al președintelui Vladimir Putin.

În weekend, flăcările au cuprins uzina siderurgică Evraz ZSMK, cunoscută și sub numele de West Siberian Iron & Steel, în orașul Novokuznețk din regiunea Kemerovo din Rusia.

Oligarhul rus Abramovici este unul dintre principalii acționari ai Evraz.

Surse de presă locale au citat Ministerul rus al Industriei și Comerțului, care a declarat că incendiul din 24 septembrie a fost cauzat de o supratensiune.

"Nu au existat victime, distrugeri sau deteriorări ale echipamentelor", a precizat ministerul.

Videoclipurile postate de locuitorii din Novokuznețk au arătat nori de fum și o strălucire puternică în zona în care se află uzina siderurgică.

Serviciul de presă al Evraz ZSMK a confirmat un incident într-o declarație pentru postul local de știri NGS42.RU, precizând că, în momentul incendiului, încerca să elibereze gazul prin ușile cuptorului. Evraz a susținut că videoclipurile care circulă pe rețelele de socializare arată o procedură tehnologică planificată.

Se pare că uzina siderurgică funcționează ca de obicei. Serviciul de presă a precizat că a fost nevoie de o oră și jumătate pentru ca aceasta să își reia activitatea.

Rostekhnadzor, Serviciul Federal de Supraveghere a Mediului, Tehnologiei și Nucleare din Rusia, a confirmat pentru NGS42.RU că în cursul zilei de sâmbătă, o explozie la uzina siderurgică a avariat clădiri și echipamente. Nu a fost imediat clar dacă cele două evenimente au avut legătură.

Uzina siderurgică Evraz ZSMK este alimentată de centrala electrică Zapadno-Sibirskaia din apropiere.

Evraz, care are peste 70.000 de angajați, a fost sancționată de guvernul britanic în luna mai, la câteva luni după ce a început războiul lui Putin împotriva Ucrainei.

Ministerul britanic de Externe a declarat la acea vreme că Evraz "operează în sectoare de importanță strategică pentru guvernul Rusiei" și că sancțiunile vor "ciopârți și mai mult rezervele financiare și economia de asediu a lui Putin și vor sprijini rezistența continuă a Ucrainei".

Evraz "furniza oțel armatei ruse, care ar fi putut fi folosit în producția de tancuri", a mai spus guvernul britanic atunci când a anunțat sancțiunile îndreptate împotriva lui Abramovici.

Evraz a negat acuzațiile, spunând că a furnizat oțel doar pentru "sectoarele de infrastructură și construcții".

 

 

Citește și:

Coadă de oligarhi ruși la instanțele europene

Sancțiunile Europene au afectat afacerile miliardarilor ruși care se mulți ani stau confortabil în cartiere de lux din Europa.

Invazia ordonată de Vladimir Putin în Ucraina a determinat Uniunea Europeană să aplice sancțiuni pentru bogații ruși iar aceștia, simțindu-se nedreptățiți, acum se îndreaptă către instanțele de judecată ale blocului comunitar în încercarea de a se scoate de pe lista celor vizați de măsurile impuse de  UE. Însă istoria arată că șansele lor de a avea un succes durabil sunt slabe.

Aproximativ 20 de apeluri ale unora dintre cei mai bogați magnați ruși sau ale membrilor familiilor lor au fost deja depuse de când UE a început să impună măsurile de retorsiune în februarie. 

Printre aceștia se numără Dmitri Konov, fostul director general al Sibur Holding, care și-a depus apelul la Tribunalul UE din Luxemburg la 1 iunie, adăugându-se astfel la contestațiile depuse de nume ilustre precum Roman Abramovici, Andrei Melnicenko și Mihail Fridman. În fiecare săptămână se depun mai multe apeluri. 

"Marea majoritate a cazurilor vor avea perspective foarte limitate de succes", a declarat Carsten Zatschler, un avocat irlandez specializat în dreptul UE. Chiar și argumentarea faptului că UE și-a întins prea mult plasa și i-a prins pe opozanții regimului Putin ar fi dificilă, deoarece "în deciziile care stau la baza deciziilor este implicată o mare parte din judecata politică", a spus el. 

UE a sancționat un număr fără precedent de companii și persoane fizice pentru a lovi Rusia "acolo unde o doare", după cum a spus Comisia Europeană. Săptămâna trecută, UE a adoptat cel de-al șaselea pachet de sancțiuni, inclusiv o interdicție parțială a importurilor de petrol rusesc și o decizie de a întrerupe accesul celei mai mari bănci rusești, Sberbank, la sistemul internațional de plăți SWIFT. Peste 1.000 de persoane se află acum pe lista de sancțiuni a UE, inclusiv Putin și ministrul său de externe, cât și aproape 100 de firme.  Citeșe mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel