Incendiu istoric în Franța! Ard păduri în Grecia, în Portugalia VIDEO
Autor: Simona Haiduc | 11 aug 2022, 22:04
Mobilizare europeană pentru Franța, cuprinsă de o serie de incendii fără precedent în mai multe regiuni. În Portugalia, 10.000 de hectare de pădure au fost distruse de focul dezlănțuit. Iar în Grecia, un puternic incendiu a izbucnit pe Insula Thassos. 

"Peste tot în teritoriu, peste 10.000 de pompieri și membri ai securității civile sunt mobilizați împotriva flăcărilor", a scris președintele francez, Emmanuel Macron, pe Twitter, salutând solidaritatea mai multor țări europene care au promis întăriri în fața acestei situații de criză.

În cadrul mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene, patru avioane pentru stingerea incendiilor au fost trimise în Franța din Grecia și Suedia. De asemenea, peste 350 de pompieri germani, austrieci, polonezi și români sunt așteptați să ajungă în Franța cu aproximativ 100 de vehicule.

În afară de Gironde, și alte departamente se confruntă în prezent cu incendii forestiere majore, printre care Lozère și Aveyron, Isère, Drôme, Jura și Maine-et-Loire.

"Un nou plan național de adaptare la schimbările climatice va fi pus în consultare în toamnă", a anunțat, la rândul său premierul francez, subliniind că "trebuie să continuăm mai mult ca niciodată să luptăm împotriva schimbărilor climatice și, de asemenea, să continuăm (...) să ne adaptăm la aceste schimbări climatice".

"Incendiul are un comportament relativ atipic și aberant", a explicat locotenent-colonelul Arnaud Mendousse, ofițerul de comunicare al Serviciului departamental de pompieri și salvare (Sdis) din Gironde, la BFMTV, subliniind că focul "se propagă în toate direcțiile și nu doar în direcția vântului". "Este un căpcăun, este un monstru", a comentat Gregory Allione, președintele Federației naționale a pompierilor francezi (FNSPF), la RTL.

Potrivit datelor sistemului european de informații privind incendiile de pădure (Effis), de la începutul anului au fost deja înregistrate 263 de incendii în Franța, cu o suprafață totală arsă de aproape 58.000 de hectare (față de 214 incendii și 30.652 de hectare de pădure distruse de foc pe tot parcursul anului 2021). Numai în această etapă, suprafața arsă în 2022 este echivalentă cu aproape de șase ori suprafața medie anuală arsă în perioada 2006-2021.

Parcul natural Serra da Estrela, din Portugalia

Un incendiu de pădure pentru care erau în continuare mobilizaţi joi circa 1.500 de pompieri a distrus aproximativ 10.000 de hectare de vegetaţie în regiunea muntoasă a parcului natural Serra da Estrela, situat în centrul Portugaliei, relatează AFP.

Estimare încă provizorie furnizată de Sistemul European de Informaţii privind Incendiile Forestiere (EFFIS), suprafaţa devastată de acest incendiu, izbucnit sâmbătă în comuna Covilha, corespunde unei zecimi din cele 100.000 de hectare ale acestui parc natural care a devenit în 2020 parte a reţelei globale a geoparcurilor UNESCO.

Joi, coloane de fum continuau să se ridice deasupra dealurilor împădurite din partea de est a oraşului Manteigas, unde elicoptere cu apă se auzeau survolând în încercarea de a încetini extinderea incendiului. "Incendiul rămâne activ în pofida unei evoluţii favorabile", a declarat comandantul Protecţiei Civile, Miguel Cruz, în cadrul unei conferinţe de presă joi după-amiază. Începând de sâmbătă, mai mulţi versanţi ai munţilor din jur au fost total înnegriţi de flăcări, fiind acum acoperiţi cu pini carbonizaţi.

Evacuări în insula Thassos

Pompierii au încercat, joi, să stăvilească un incendiu forestier de amploare declanşat pe insula turistică Thassos, din Grecia, care a dus la evacuarea rezidenţilor unui sat ameninţat de flăcări, informează DPA. Şase avioane pentru stingerea incendiilor, şase elicoptere şi sute de pompieri şi voluntari, precum şi unităţi militare au fost mobilizate pentru stingerea incendiului, a precizat joi departamentul de pompieri.

Insula din nordul Mării Egee este acoperită de păduri dese. Nori groşi de fum puteau fi zăriţi de la mare depărtare în dimineaţa zilei de joi, a relatat presa locală. Nicio persoană nu a fost rănită până în acest moment, a declarat pentru prostul public de radio primarul insulei, Lefteris Kyriakidis.

Peste 13.000 de hectare au ars în Grecia anul acesta, potrivit forţelor de apărare civilă. Mai multe incendii ar fi fost acţiuni de incendiere premeditată. Schimbările climatice reprezintă, potrivit meteorologilor, un factor care accelerează incendiile. După mai multe luni de secetă cauzată de temperaturile ridicate şi de vânturile puternice, condiţiile ar putea transforma orice mic incendiu într-un incendiu forestier masiv, au declarat joi meteorologii la postul de radio naţional.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Zi nefastă pentru Bursa de la Bucureşti

Bursa de la Bucureşti a închis în scădere pe aproape...

Banca Mondială: Redresarea economică a fost inegală

Şocurile provocate de pandemia de COVID-19 şi invadarea...

Germania acuză SUA că vinde gazele la "prețuri astronomice"

Ministrul german al Economiei, Robert Habeck, a reproșat...

Programul Digitalizarea IMM-urilor. Află toate detaliile

Programul Digitalizare IMM-uri 2022.

Curs BNR. Dolarul scade sub 5 lei. Leul prinde puteri

Moneda naţională s-a apreciat, miercuri, în raport cu...

45% dintre angajații români își caută un nou job

Conform unui recent sondaj 45% dintre salariații din...

Alocații majorate cu 100% pentru aceste familii

În actuala criză, și de fapt ca în orice criză, cei mai...

Plafonare temporară a prețului la gaze, o variantă pentru UE

Uniunea Europeană ar trebui să introducă o plafonare...

MedLife a preluat 51% din acţiunile Grupului Provita

MedLife a preluat 51% din acţiunile Grupului Provita,...

Crossuri externe