Începând din 2023, statele de SALARII nu vor mai fi păstrate 50 de ani
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Ce prevede proiectul de lege adoptat
Ce prevede proiectul de lege adoptat
Este o decizie care a trecut deja de votul decisiv al Camerei Deputaților și care se va aplica începând cu 1 ianuarie 2023. 

Prin urmare, conform noilor reguli prevăzute în proiectul de lege care a trecut miercuri de votul decisiv al Camerei Deputaților, statele de salarii emise de angajatori vor fi păstrate, în anumite condiții, timp de doar cinci ani, nu 50 de ani, cum este în prezent. 

Propunerea legislativă urmează să fie trimisă, pentru promulgarea prin decret prezidențial, șefului statului. Ea vine să modifice Legea contabilității nr. 82/1991 prin introducerea unei excepții de la regula actuală a păstrării statelor de salarii timp de 50 de ani.

De la 1 ianuarie 2023, statele de salarii vor putea fi păstrate numai cinci ani dacă angajatorul depune, pentru veniturile vizate, declarația informativă privind impozitul reținut la sursă pe beneficiari de venit (formularul 205) sau declarația privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate (formularul 112).

„Începând cu data de 1 ianuarie 2023, statele de salarii pentru care angajatorul are o declarație informativă privind impozitul reținut la sursă, pe beneficiari de venit, conform prevederilor legale sau pentru care angajatorul are obligația legală de a depune declarația privind obligațiile de plată a contribuțiilor sociale, impozitului pe venit și evidența nominală a persoanelor asigurate, la Agenția Națională de Administrare Fiscală, se păstrează timp de 5 ani”, prevede, mai precis, documentul.

Citește și Câte salarii minime sunt în România. În ce domenii se acordă

Legea contabilității prevede, la articolul 25, că registrele de contabilitate obligatorii și documentele justificative care stau la baza înregistrărilor în contabilitatea financiară se păstrează în arhiva societăților timp de zece ani, cu începere de la data încheierii exercițiului financiar în cursul căruia au fost întocmite. Totuși, în cazul statelor de salarii se aplică această perioadă extinsă de păstrare de 50 de ani.

Conform inițiatorilor, rolul măsurii este de a simplifica activitatea angajatorilor, în condițiile în care acum există la stat evidențe informatizate privind salariile și taxele aferente, scrie Avocatnet.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Claude, concurent al ChatGPT, a ajuns în Europa

Anthropic a anunțat, în noaptea de luni spre marți,...

Ce salarii și pensii au eurodeputații

Luna viitoare românii vor merge la  urne pentru a-și...

De ce aurora boreală este pericolul suprem în era electrică

În acest sfârșit de săptămână a avut loc cea mai...


pixel