Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Acest nou proces ne amintește de procesul federal de referință împotriva Microsoft, de acum un sfert de secol, similitudinile fiind izbitoare. În cazul Google, la fel ca și în cazul Microsoft de atunci, un gigant tehnologic este acuzat că se folosește de puterea sa copleșitoare pe piață pentru a le tăia concurenților, în mod neloial, accesul la potențialii clienți.
Însă, în ajunul procesului Google, pare de neimaginat că acest caz ar putea atrage atenția pe scară largă, așa cum a făcut-o procesul Microsoft. La sfârșitul anilor 1990, Microsoft era un titan tehnologic singular, iar liderul său, Bill Gates, era o emblemă națională.
Procesul Microsoft, care a început în octombrie 1998, s-a întins pe parcursul a 76 de zile de mărturii, pe parcursul a mai mult de opt luni. Toate marile organizații de știri l-au acoperit.
Un judecător federal a constatat atunci că Microsoft a încălcat în mod repetat legile antitrust ale națiunii. O curte de apel a confirmat cea mai mare parte a acestei decizii, dar a fost sceptică în privința soluției preferate de guvern - desființarea companiei.
Paralela între Google și Microsoft
În procesul intentat împotriva Google, Departamentul de Justiție face referire la cazul Microsoft și la tacticile acestei companii din anii 1990. "Google folosește aceeași tactică de joc", declară guvernul, exercitându-și în mod ilegal puterea în domeniul căutării online, așa cum a făcut Microsoft cu sistemul său de operare pentru calculatoare personale, Windows.
Dar Kent Walker, președintele pentru afaceri globale al Google, a declarat că există mari diferențe între Microsoft-ul din perioada boom-ului dot-com și Google-ul de astăzi. Pe atunci, Walker era consilier general adjunct al Netscape, pionierul comercial al software-ului de navigare pe internet, care a fost principala țintă a campaniei Microsoft de a limita concurența.
Aproximativ 90 la sută dintre calculatoarele personale foloseau software-ul Windows al Microsoft, principala poartă de acces la tânărul internet, iar Microsoft controla software-ul și serviciile care apăreau pe ecranele acelor PC-uri cu Windows.
Google, pe de altă parte, trebuie să colaboreze și să plătească partenerii care produc smartphone-uri, browsere și alte dispozitive, a declarat dl Walker. Înțelegerile sale cu companii precum Apple și Samsung pentru a face din Google motorul de căutare implicit pe smartphone-urile lor sunt legale și sunt în beneficiul consumatorilor, oferindu-le cea mai bună tehnologie și reducând costurile pentru producătorii de dispozitive și clienții acestora, a afirmat Walker.
Atunci când a început procesul Microsoft, a fost marea euforie timpurie a internetului. Comerțul electronic abia începea să funcționeze și fiecare industrie dorea să se urce în trenul digital. Aceasta a fost înainte de informatica mobilă. Primul Blackberry, în esență un dispozitiv de e-mail, a fost introdus în 1999. iPhone, care a dat startul erei smartphone-urilor, nu a apărut decât în 2007. Dacă voiai să te conectezi la internet, existau șanse să o faci prin intermediul unui computer care rula Windows.
Sundar Pinchai, CEO Google
Microsoft era bogat, puternic și ambițios. Începuse să treacă dincolo de software. În 1996, a intrat în domeniul media printr-un parteneriat cu NBC, înființând canalul prin cablu MSNBC și un site web, msnbc.com (Microsoft a renunțat la participațiile sale în ambele, ani mai târziu).
Executivi din industrie după industrie s-au îngrijorat de ceea ce ar putea face Microsoft în continuare, împărtășind un sentiment exprimat de Rupert Murdoch, președintele News Corp: "Toată lumea din domeniul comunicațiilor este paranoică față de Microsoft, inclusiv eu."
În prezent, Google nu mai este la fel de mare ca Microsoft. Este un membru al clubului Big Tech. Este un gigant de necontestat în domeniul căutărilor și al publicității online, iar abilitățile sale în materie de software și inteligență artificială se pot extinde și la alte industrii. Dar colegii săi din Big Tech - Amazon, Apple, Meta (Facebook) și chiar Microsoft - sunt cu toții sub observație în Statele Unite și în străinătate.
Cazul Microsoft a avut, de asemenea, o dimensiune personală uriașă, datorită staturii lui Bill Gates. El era cea mai bogată persoană din lume, iar în timpul procesului, pe măsură ce piața bursieră creștea, participația lui Gates în Microsoft a urcat la 100 de miliarde de dolari. În 1995, un cercetător de la Massachusetts Institute of Technology a construit un site web, numit Bill Gates Personal Wealth Clock, pentru a urmări valoarea netă a dlui Gates.
Domnul Gates era admirat pe scară largă ca un antreprenor strălucit, arătau sondajele. El era liderul Microsoft, profund implicat în operațiunile companiei și în special în strategia sa de internet. El a privit urmărirea antitrust a guvernului ca pe un asalt asupra muncii sale de o viață, au spus colegii.
Gates nu a fost martor la proces, dar au fost difuzate fragmente din depoziția sa înregistrată video încă acesta s-a comportat într-o manieră care arăta lipsa vreunei dorințe de a colabora cu autoritățile.
Mai târziu, oficialii Microsoft au declarat că Bill Gates nu a făcut decât să urmeze sfatul juridic care i-a fost dat de a restrânge întrebările și de a evita răspunsurile ample sau receptive. Dacă a fost așa, a fost un sfat prost. Mărturia sa i-a subminat credibilitatea - și a Microsoft - în fața judecătorului.
Fondatorii Google, Sergey Brin și Larry Page, au un rol mult mai puțin proeminent în cazul actual. Ei nu mai sunt profund implicați în companie. Sundar Pichai, directorul executiv al companiei mamă a Google, Alphabet, este un om de companie grijuliu, cu un limbaj blând, care s-a alăturat Google în 2004 și a urcat în ierarhie.
Deși teoria juridică avansată de Departamentul de Justiție o reflectă pe cea folosită în cazul Microsoft, rezultatul procesului va depinde de dovezile prezentate judecătorului Amit P. Mehta de la Curtea Districtuală a Statelor Unite pentru Districtul Columbia.
Guvernul a sugerat deja că dovezile sale vor fi lipsite de limbajul viu al cazului Microsoft. Nu există un echivalent al expresiei "tăiați alimentarea cu aer a Netscape" sau grămezi de e-mailuri pline de terminologie fără menajamente.
În procesul intentat împotriva Google, guvernul a citat instrucțiunile date de compania sa de recrutate a personalului de a evita cuvinte precum "a ucide", "a zdrobi" și "a bloca" în e-mailurile lor.
"Google a învățat un lucru de la Microsoft - să își aleagă cu grijă cuvintele pentru a evita controlul antitrust", a scris Departamentul de Justiție.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...