Încet, încetișor și ”pi loc”, vitezele cu care se construiesc hidrocentralele de pe Siret
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Hidrocentrala Movileni
Hidrocentrala Movileni
Guvernul României a scos de prin sertare vechiul proiect de pe la începutul anilor 90 al hidrocentralei de pe râul Siret.

Este posibil ca oficialii să fi dezgropat acest proiect dat fiindcă este necesar pentru îndeplinirea angajamentelor pe care România și le-a luat în PNRR.

Ministerul Energiei a pus în dezbatere publică, nu prentru prima oară, ”Proiectul de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea amplasamentului care constituie coridorul de expropriere, declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată, aprobarea listei imobilelor proprietate privată supuse exproprierii, aprobarea listei imobilelor proprietate publică a statului și aprobarea listei imobilelor proprietate publică a unităților administrativ-teritoriale, situate pe amplasamentul lucrării de utilitate publică de interes național „Amenajarea Hidroenergetică a râului Siret pe sectorul Cosmești – Movileni. Etapa I – CHE Movileni”, județele Galați și Vrancea”.

În proect se spune că se aprobă amplasamentul lucrării de utilitate publică de interes național „Amenajarea Hidroenergetică a râului Siret pe sectorul Cosmești – Movileni” Etapa I – CHE Movileni”, în suprafață de 280,7707 ha, din care suprafața de 3,6348 ha este supusă exproprierii.

Propunerea de ordonanță mai spune că se aprobă declanşarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul și care sunt aflate pe raza unităților administrativ-teritoriale: Cosmești, județul Galați, Movileni, județul Galați și Garoafa, județul Vrancea, expropriator fiind Statul Român, reprezentat de Ministerul Energiei, prin Societatea de Producere a Energiei Electrice în Hidrocentrale Hidroelectrica S.A.

Acest proiect este așteptat de peste 30 de ani și din alt motiv și anume necesitatea amenijară hidrotehnice a râului Siret care se face responsabil de cele mai mari inundații și ultima perioadă în România.

Râul Siret, unul dintre cele mai importante cursuri de apă din România, este recunoscut pentru debitul său hidrografic impresionant, fiind considerat râul cu cel mai mare debit din țară. Acesta străbate teritoriul României și al Ucrainei, având o lungime totală de 647 de kilometri, din care 559 km sunt pe teritoriul românesc și 88 km pe teritoriul ucrainean.

Izvorând din Munții Obcinele Bucovinei, aflați în Bucovina de Nord (în prezent regiunea Cernăuți a Ucrainei), la o altitudine de 1.238 de metri, Siretul își croiește drum prin peisaje variate și pitorești, alimentând cu apele sale numeroase localități și culturi agricole de-a lungul traseului său.

Apele râului Siret sunt esențiale pentru viața și economia din regiunea sa, furnizând resurse vitale pentru irigații, industrie și consum. De la izvor și până la vărsarea sa în Dunăre, în apropierea orașului Galați, Siretul oferă un spectacol natural deosebit, fiind loc de atracție pentru turiști și iubitorii naturii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...

De Sărbători, românii riscă amenzi de până la 5000 de lei

Sunt prevederi legislative pe care românii fie nu le...

Record de mortalitate în fermele de somon din Norvegia

Aproape 63 de milioane de somoni au murit prematur anul...

Schimbare la vârful Tuborg România

Tuborg România anunță o schimbare în managementul organizației, prin...

Italia stimulează angajările prin bonusuri pentru companii

Guvernul italian a aprobat marți un pachet de legi axat...

Brașovul impune o nouă taxă de drum din cauza TIR-urilor

CJ Brașov a trecut la contramăsuri pentru a proteja...

Pogramul IMM Plus: Credite de la Exim Banca Românească

Exim Banca Românească continuă să susțină antreprenorii...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel