Incident la Centrala nucleară de la Cernavodă. Se investighează cauzele

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Incidentul s-a produs în zona clasică a centralei. Nu a fost efectată componenta nucleară.

Un incendiu minor a afectat, marți, un echipament electric din cadrul Unității 0 (sistem auxiliar) al Centralei Nucleare de la Cernavodă, conform unui comunicat transmis de Nuclearelectrica. Incidentul s-a produs în zona clasică a centralei, fără a afecta componenta nucleară sau alte echipamente operaționale.

"În data de 14 ianuarie 2025, la Unitatea 0 (sistem auxiliar), în partea clasică a CNE Cernavodă, a avut loc un incendiu minor cu degajare de fum, la un echipament electric, fără niciun impact pe partea nucleară a CNE Cernavodă şi, de asemenea, fără impact asupra altor echipamente. Incendiul minor a fost stins imediat şi nu au existat persoane expuse la fum sau daune colaterale. În prezent, echipamentul este izolat şi se fac investigaţii pentru identificarea cauzei", a informat compania.

Potrivit Nuclearelectrica, siguranța nucleară nu a fost în niciun moment compromisă, iar producția de energie a continuat fără întreruperi. Centrala operează în prezent la parametri normali și la putere nominală.

Profilul Nuclearelectrica 

Nuclearelectrica, compania care gestionează Centrala Nucleară de la Cernavodă, este unul dintre principalii producători de energie din România. Activitatea sa cuprinde producerea de energie electrică, termică și combustibil nuclear. Societatea funcționează sub coordonarea Ministerului Energiei, statul român deținând 82,49% din acțiuni, iar restul fiind deținute de investitori privați, în urma listării la bursă din 2013.

Centrala nucleară din Cernavodă exploatează două unități nucleare de tip CANDU, recunoscute pentru performanța lor în rândul celor peste 400 de centrale nucleare din lume. De asemenea, compania operează o fabrică de combustibil nuclear și implementează proiecte de extindere a ciclului integrat al combustibilului nuclear, prin achiziționarea unei linii de prelucrare a concentratului de uraniu. Aceste investiții strategice sprijină dezvoltarea durabilă și siguranța pe termen lung a operațiunilor.

Incidentul de marți subliniază angajamentul companiei pentru transparență și siguranță, cu o reacție rapidă care a prevenit orice consecințe majore asupra personalului, echipamentelor sau funcționării centralei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Guvern sediu2
Foto: Freepik.com

UE decide, pe 9 aprilie, măsurile la tarifele impuse de SUA

Săptămâna viitoare, UE va decide cu privire la răspunsul...

Foto: Freepik.com
Industria farmaceutică /FOTO: Freepik

Prețul medicamentelor. Analist: Va fi o lovitură dureroasă

Acțiunile companiilor din sectorul Pharma au cunoscut un...

Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Fabrică auto / FOTO: Freepik
Șantierul Naval Damen Mangalia
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Tanczos Barna / Foto: gov.ro
Elon Musk / Foto: Gage Skidmore / Flickr
Dolar / FOTO: Freepik
Pompieri sting un incendiu
Foto: Freepik.com
Lingouri de argint și aur
Diamante brute
Leonardo Badea
Ședință de guvern
Parlament

Chiulangii din Parlament, amendați. Ce penalizări vor plăti

Parlamentarii absenți riscă să piardă 5% din...

Donald Trump
Foto: Freepik.com
Premierul Marcel Ciolacu / FOTO: Gov.ro
Foto: Pexels.com
Foto: Freepik.com
Mark Rutte
Bursa de Valori București

pixel