Președintele Donald Trump a devenit o sursă de incertitudine pentru economia globală, susține Francois Villeroy de Galhau, membru în Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) și guvernator al Băncii Franței. Într-un interviu acordat joi postului de radio France Inter, Villeroy a criticat protecționismul și lipsa de coerență a administrației americane, despre care spune că "sunt elemente nefavorabile" pentru Statele Unite.
„Elementul semnificativ de constanță al politicii SUA din ultimele decenii a fost atașamentul față de rolul central al dolarului. Cred că administrația Trump are de asemenea această opinie, dar este extrem de incoerentă în modul în care o practică. Ceea ce s-a întâmplat în ultimele zile și săptămâni afectează încrederea în moneda SUA”, a declarat oficialul BCE.
Piața reacționează la pauza tarifară
Miercuri, Donald Trump a anunțat suspendarea temporară – pentru 90 de zile – a unor taxe vamale impuse asupra mai multor țări, cu excepția Chinei. Decizia a fost luată pentru a oferi timp negocierilor bilaterale, dar anunțul a avut un impact imediat pe burse, provocând creșteri semnificative atât pe piețele din SUA, cât și în Asia.
Această decizie a venit pe fondul tensiunilor tot mai mari în jurul politicilor comerciale americane, care, potrivit economiștilor europeni, subminează stabilitatea rolului dolarului ca monedă de referință globală.
Euro, alternativă viabilă la hegemonia dolarului
În acest context, Villeroy a subliniat oportunitatea pe care o are moneda unică europeană de a-și întări poziția pe scena internațională. „Ce bine că Europa, în urmă cu 25 de ani, a creat euro. Ne-am creat propria autonomie monetară, putem gestiona ratele dobânzilor noastre într-un mod care este diferit de SUA, așa cum nu a fost cazul înainte”, a afirmat guvernatorul Băncii Franței.
Totodată, el a reiterat că nu se așteaptă la o recesiune în Franța, în ciuda perspectivelor economice mai slabe. Cu o zi înainte, ministrul francez de Finanțe, Eric Lombard, a redus estimarea de creștere economică pentru 2025 de la 0,9% la 0,7%, semn că și a doua economie a zonei euro resimte incertitudinile globale.
Astfel, în timp ce dolarul se confruntă cu o pierdere de credibilitate generată de deciziile impredictibile ale Washingtonului, euro ar putea beneficia de un nou val de încredere, în special în rândul investitorilor internaționali care caută stabilitate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Reacţia autorităţilor din China...
Președintele interimar Ilie...
Bursa de Valori București...
Astăzi îți atragem atenția...
Plenul Consiliului Superior al...
Criză de forță de muncă în...
O mișcare anticipată de analiști.
Cursul valutar de joi, 17...
Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...
Având în vedere încălzirea...
Curs BNR, joi, 17 aprilie.
Discuții mai clare datorită...
Magazinele marilor lanţuri de retail din România vor fi închise în prima zi...
Bill Gates a confirmat, încă o dată, că nu va lăsa...
Această instituție a devenit...
Pe fondul escaladării războiului comercial dintre Statele Unite și China, un...
Un miliardar turc vrea să aloce...
Tehnologia în cădere liberă: Nvidia și Nasdaq, printre...
Banca Naţională a României împlineşte joi 145 de ani.
Randamentele obligațiunilor din zona euro au urcat ușor...