Încrederea investitorilor români în evoluția economiei s-a prăbușit

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Oameni de afaceri / FOTO: Freepik
Oameni de afaceri / FOTO: Freepik
Mai mult, peste jumătate dintre investitori nu cred în perspectivele pieţei imobiliare locale.

Aproape trei sferturi (73%) dintre investitorii români nu au încredere în evoluţia economiei româneşti, însă aproape acelaşi procent (74%) sunt foarte încrezători în siguranţa locului lor de muncă, conform unui sondaj realizat de o platformă de investiţii. Totodată, 68% dintre respondenţi cred în stabilitatea veniturilor şi a nivelului lor de trai.

"Într-o ţară cu cea mai mare proporţie de proprietari de locuinţe din lume, de aproape 95%, peste jumătate (58%) dintre investitori nu cred în perspectivele pieţei imobiliare locale", precizează autorii sondajului eToro Retail Investor Beat al platformei de tranzacţionare şi investiţii eToro.

Trei motive de îngrijorare

În ciuda instabilităţii geopolitice în creştere, un conflict internaţional nu se află printre primele trei motive de îngrijorare pentru investitori.

"Doar 11% dintre investitorii români intervievaţi în cadrul sondajului consideră că aceasta este principala ameninţare externă la adresa portofoliilor lor. Ei sunt mai preocupaţi de posibilitatea unei recesiuni globale (23%), de o posibilă recesiune a economiei româneşti (15%) şi de creşterea taxelor (12%)", mai arată analiza.

Strategia lor, cea mai bună 

Potrivit aceluiaşi studiu, investitorii români sunt printre cei mai încrezători în portofoliile şi strategiile lor de investiţii. "Un procent covârşitor de 81% au declarat că sunt încrezători în modul în care investesc, ceea ce îi plasează pe locul doi în ceea ce priveşte încrederea, la egalitate cu investitorii germani. Olandezii sunt cei mai încrezători în portofoliile lor, cu peste 94%. În plus, peste 92% dintre investitorii români se aşteaptă la un randament pozitiv al investiţiilor lor în 2024, iar mai mult de 46% dintre ei aşteaptă profituri de peste 15%", arată analiza.

Un început de an la care nici nu au visat

Conform specialiştilor eToro, anul 2024 "pare să răsplătească încrederea investitorilor, bursele atingând noi maxime, dar rămâne de văzut dacă norii ameninţători ai conflictului, recesiunii şi inflaţiei se transformă în furtună sau se vor risipi, aşa cum speră investitorii".

"Începutul anului 2024 nu este cel mai bun pe care l-am fi putut avea. De la conflictele din Orientul Mijlociu, Ucraina şi tensiunile geopolitice din Asia, până la mişcările sociale din unele ţări europene, printre care Germania, Franţa şi România, la care se adaugă şi o doză mare de alegeri, 2024 începe să se contureze ca un an plin de incertitudini şi instabilitate. Am asistat la o scădere puternică a inflaţiei anul trecut, dar investitorii individuali sunt încă îngrijoraţi că aceasta ar putea reveni la nivele mai mari", relevă autorii sondajului.

În zona euro, inflaţia din decembrie a fost de 2,9%, în timp ce în octombrie 2022 a atins un vârf de 10,6%. În România, inflaţia a scăzut de la un maxim de 16,76% la un minim de 6,61%.

Cel mai mare risc extern nu este războiul

"În SUA asistăm la acelaşi fenomen, inflaţia înregistrând o scădere de la un maxim de 9,4% la un minim de 3% în iunie 2023, însă rata anuală a inflaţiei în SUA a urcat din nou, ajungând la 3,4% în decembrie 2023. În ciuda progreselor privind lupta cu inflaţia din ultima vreme, investitorii continuă să considere că aceasta este cel mai mare risc extern în 2024 pentru portofoliile lor de investiţii. Peste 27% dintre investitorii români cred acest lucru, 35% dintre cehi, 31% dintre polonezi, 29% dintre americani şi 24% dintre germani. Cu toate acestea, inflaţia reprezintă o mare îngrijorare pentru doar 15% dintre olandezi, 17% dintre norvegieni şi 21% dintre investitorii francezi", mai arată cercetarea.

eToro este o platformă de tranzacţionare şi investiţii cu active multiple, care are în prezent peste 35 de milioane de utilizatori înregistraţi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com

pixel