Indemnizația pentru creșterea copilului. Se schimbă modul de calcul
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
S-a ales alt punct de plecare
S-a ales alt punct de plecare
Având propunere de adoptare, o inițiativă legislativă, aflată foarte aproape de votul decisiv al deputaților, propune eliminarea limitei maxime pentru indemnizația primită lunar de părinți pentru creșterea copilului.

Această măsură face obiectul unui proiect de lege care, după ce a trecut de Senat, a primit raport de adoptare la Camera Deputaților. Plafonarea la 8.500 de lei a indemnizației de creștere a copilului a fost introducă în a doua parte a anului 2017, guvernanții de atunci invocând drept justificare necesitatea unei utilizări mai eficiente a resurselor bugetare.

În plus, proiectul de act normativ prevede inclusiv schimbarea modului de calcul a acestui ajutor financiar. Mai exact, după intrarea în vigoare a măsurilor votate de parlamentari, cuantumul minim al indemnizației nu va mai fi calculat în funcție de valoarea indicatorului de referință (ISR), ci în funcție de valoarea salariului minim brut pe țară.

Citește și Mai multe indemnizații și facilități pentru o categorie angajați

În prezent, Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010 stabilește că valoarea indemnizației “reprezintă 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei nașterii copilului. Cuantumul minim al indemnizației lunare nu poate fi mai mic decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referință, iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depăși valoarea de 8.500 lei”.

Propunerea apare în contextul în care valoarea ISR a rămas neschimbată din 2010, în timp ce, în aceeași perioadă, valoarea salariului minim brut a crescut de mai multe ori. Astfel, odată cu creșterea valorii minime a indemnizației de creștere și eliminarea plafonului maxim al acesteia, inițiatorii se așteaptă ca natalitatea să crească, deoarece aceste măsuri vor încuraja și femeile de carieră să facă cel puțin un copil.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Tesla promite că va fabrica maşini mai ieftine

Tesla a anunţat că va introduce noi modele la începutul...

Germania estimează o creştere economică de 0,3%

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin,...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel