Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Fiecare contract de internship trebuie să respecte prevederile referitoare la indemnizația minimă de acest fel și, cum modul ei de calcul depinde de salariul minim, care a crescut în 2023, indemnizația minimă de internship este și ea, automat, puțin mai mare în acest an.
Firmele și autoritățile care încheie contracte de internship cu tinerii de cel puțin 16 ani, potrivit Legii internshipului nr. 176/2018, trebuie să le asigure o indemnizație îmn caz cotrar acestea sunt pasibile de amenzi între 2.000 și 4.000 de lei.
La cât poate ajunge salariul pentru un internship
Cuantumul minim al indemnizației de internship e de cel puţin 50% din salariul de bază minim brut, acordat însă proporţional cu numărul de ore de activitate desfăşurată (pentru 40 de ore de muncă săptămânal - durata maximă pe care un intern major o poate lucra în baza unui contract de internship), notează Avocatnet. Prin urmare, vorbim, din ianuarie 2023, de cel puțin 1.500 de lei, în contextul în care salariul minim este de 3.000 lei de lei. Anul trecut, minimul a fost de 1.275 de lei.
Internshipul trebuie să se facă obligatoriu în baza unui contract (altfel, angajatorii riscă amenzi de până la 20.000 de lei), pe care entitățile (”organizații gazdă”, în termenii legii) trebuie să le înregistreze într-un registru special, care poate fi găsit AICI.
Diferențe între intern și stagiar
Internul și stagiarul nu sunt totuna în sens juridic. Există o lege a internshipului, cea amintită mai sus, așa cum există și o lege ce reglementează stagiatura - Legea nr. 335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolvenții de învățământ superior. Redacția noastră a prezentat diferențele dintre cele două reglementări în acest articol.
Internul este o persoană în vârstă de cel puțin 16 ani, care caută dezvoltarea unor abilități profesionale și experiență la organizația-gazdă, care poate fi sau nu absolvent al unei facultăți, cu sau fără experiență profesională și care semnează, potrivit Legii nr. 176/2018, un contract cu organizația-gazdă (firmă privată sau autoritate/instituție publică) - entitatea care lucrează cu interni fără contract riscă altfel amenzi și de 20.000 de lei, pentru că se consideră muncă la negru. Ca durată a unui contract de internship, există un maxim de șase luni, dar nu mai mult de 720 de ore per total.
Un contract de internship se poate transforma însă într-unul de muncă? Da, tocmai de aceea Legea internshipului conține un stimulent financiar pentru firmele care fac asta - o primă de câte 1.000 de euro pentru fiecare contract de internship devenit contract de muncă pe perioadă nedeterminată (cu același intern care devine angajat, desigur), bani pe care firmele îi pot cere de la stat (prima se acordă o singură dată, nu e ceva recurent, pe o perioadă de timp).
Citește și:
200 de lei în plus la salariu. În ce situația suma nu mai este netaxabilă
Guvernul a introdus recent, prin OUG 168/2022, o facilitate general aplicabilă în 2023 pentru angajații care primesc un salariu de bază brut de 3.000 de lei (adică nivelul minim stabilit prin HG pentru anul viitor). Este vorba de cei 200 de lei netaxabili - adică pentru un salariu brut de 3.000 de lei se plătesc taxe salariale ca pentru un salariu brut de 2.800 de lei.
Așa cum reiese din prevederile date de Executiv, o condiție ce trebuie îndeplinită pentru a beneficia de facilitate este ca salariul de bază brut să fie de 3.000 de lei: „nivelul salariului de bază brut lunar stabilit potrivit contractului individual de muncă, fără a include sporuri și alte adaosuri, este egal cu nivelul salariului minim brut pe țară garantat în plată stabilit prin hotărâre a Guvernului.”
Conform definiției din Codul muncii, salariul „cuprinde salariul de bază, indemnizațiile, sporurile, precum și alte adaosuri”. Practic, salariul de bază este suma pe care o primește garantat angajatul în fiecare lună, celelalte componente fiind acordate în plus (acolo unde este cazul) în funcție de specificul fiecărei relații de muncă. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...