Indemnizație cât trei salarii pentru unii tineri

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Acești tineri vor beneficia de o indemnizație din partea statului
Acești tineri vor beneficia de o indemnizație din partea statului
O inițiativă legislativă care a fost înaintată la Senat propune ca unii tineri să primească o indemnizație echivalentă cu trei salarii minime, în anumite condiții.

Este vorba despre acei tineri care dintr-un motiv sau altul au fost puși sub protecție specială și care ies din acest sistem.

Inițiativa mai prevede că acești tineri vor trebui asistați de autorități pentru a-i ajuta să își găsească un loc de muncă, cu un an înainte de ieșire acestora din sistem. 

Scopul acestei noi propuneri legislative care a fost înaintată la Senat și care completează și modifică Legea 272/2004 este de a îmbunătăți legislația din domeniul privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului.

La modul concret, proiectul prevede că tinerii pentru care s-a stabilit o măsură de protecţie specială vor avea dreptul, la ieşirea din acest sistem, la o indemnizaţie care se va acorda o singură dată și al cărei cuantum va reprezenta de trei ori valoarea salariului de bază minim brut pe ţară.

Citește și: Împrumuturi pentru studenţi, fără taxe şi comisioane. Sorin Cîmpeanu a explicat cine poate beneficia

Așadar, ținând cont de faptul că în prezent salariul minim este de 2.550 de lei, valoarea indemnizației pe care tinerii o vor primi ar fi de 7.650 de lei.

Apoi, tinerii cu vârsta de peste 18 ani, care au beneficiat de o măsură de protecţie specială, vor putea opta pentru continuarea măsurii de protecţie specială sau pentru primirea unei indemnizaţii lunare în valoare de 4,8 ISR (în prezent, aproximativ 2.500 de lei), notează Avocatnet. Totodată, aceștia vor putea primi această indemnizație până la împlinirea vârstei de 26 de ani tinerii care vor dovedi că urmează o formă de învăţământ la zi sau au un loc de muncă.

Această nouă inițiativă legislativă mai prevede și obligaţia direcţiei generale de asistenţă socială şi protecţia copilului de a-i sprijini pe aceşti tineri în căutarea unui loc de muncă şi a unui loc de cazare, chiar înainte de termenul stabilit de lege pentru ieşirea din sistem, respectiv în ultimul an petrecut acolo.

Dacă nu se vor conforma viitoarei reguli, direcţiile generale de asistenţă socială şi protecţia copilului vor risca amenzi cuprinse între 2.500 și 5.000 de lei.

Potrivit inițiatorilor,  aceste măsuri sunt “necesare pentru uşurarea tranziţiei la viaţa de adult independent”și, totodată, măsurile sunt destinate sporirii încrederii în şansele de reuşită a acestor tineri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Ilie Năstase a demonstrat tuturor că, deși este general-maior
Calcule și evaluări / FOTO: Freepik
De la 1 august TVA-ul se modifică
Furtuna din Caraș Severin
Judecătorie / Foto: Freepik
Kim Jong Un și Vladimir Putin
Donald Trump
La benzinărie în drum spre mare / FOTO: Frepik
Caniculă

Codul roșu de caniculă, prelungit până luni

Valul de căldură lovește din plin sudul României cu...

Nișișor Dan și Alexander Van der Bellen
Audit / Foto: Freepik
CNE Cernavoda
Romsilva
Miraj, efect cauzat de temeratura ridicată / Foto: Jeffrey Beall

Canicula aduce interdicții de circulație pe șosele

Autovehiculele cu masa mai mare de 7,5 tone, cu excepţia...

Grafic
China National Nuclear Corp.
Militari / Foto: MApN
Se schimbă Codul fiscal / Foto: Freepik
Se schimbă legea retrocedărilor. Strada Băcani, Centrul Vechi din BUcurești
Dosare

Legea austerității, publicată în Monitorul Oficial

Decretul pentru promulgarea Legii privind unele măsuri...

Bursa de la București / FOTO: Facebook
Românii se pregătesc de impact
Diana Buzoianu / Foto: Florin Răvdan
Schimb valutar / Foto: Freepik
Ministerul Finanțelor

pixel