Indexarea pensiilor de serviciu și militare. Ce se întâmplă în 2021
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Bani pentru români! Ajutor pentru plata facturile la energie. Marcel Boloș: Ar putea fi în jur de 4 milioane de beneficiari
Bani pentru români! Ajutor pentru plata facturile la energie. Marcel Boloș: Ar putea fi în jur de 4 milioane de beneficiari
Guvernul vizează reducerea drastică a cheltuielilor de personal în anul 2021, cauza invocată fiind criza provocată de de pandemie.

Astfel, guvernul a decis că atât pensiile de serviciu ale unor categorii de salariați, printre care și cei din aviația civilă sau grefierii, cât și cele ale militarilor și polițiștilor nu vor fi actualizate, în 2021, cu rata medie anuală a inflației, stabilește o ordonanță ce a fost oficializată în ultima zi a lui 2020.

OUG 226/2020, ce conține o serie de măsuri fiscal-bugetare, printre care și amânarea indexării anumitor pensii pentru 2022, a fost publicată joi în Monitorul Oficial nr. 1.332.

Vizate de amânare sunt, potrivit ordonanței, pensiile de serviciu stabilite pentru personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă, pentru cel auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti, pentru funcționarii publici parlamentari, pentru membrii Corpului diplomatic şi consular al României, pentru cei ai Curţii de Conturi, pensiile pentru limită de vârstă stabilite pentru deputați și senatori, dar și pensiile militare de stat.

Vom avea DOUĂ legi a PENSIILOR? Anunțul ministrului Muncii

„Prin derogare de la art. 59 alin. (1) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare, în anul 2021 pensiile militare de stat stabilite în condițiile legii nu se indexează cu rata medie anuală a inflației”, scrie, mai exact, în ordonanța apărută în ultima zi a anului 2020.

„Cuantumul pensiilor militare de stat aflate în plată la 31 decembrie a anului anterior se indexează, din oficiu, începând cu 1 ianuarie a anului în curs, cu ultima rată medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut la această dată și comunicat de Institutul Național de Statistică”, stabilește, la articolul 59, Legea nr. 223/2015.

Decizia de amânare a apărut, așa cum scrie și în ordonanță, din “necesitatea păstrării echilibrelor bugetare prin adoptarea de măsuri menite să limiteze creșterea cheltuielilor bugetare permanente”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cum cad românii victime ale fraudelor online. Raport Revolut

Revolut prezintă primul său raport global despre...

Cât pierd companiile din cauza angajaţilor nefericiţi

Se spune că banii nu pot cumpăra fericirea, însă în...

Tranzacţie pe piaţa românească de software

Adnumus intermediază cu succes achiziția de către Eleco...

Comic Con Romexpo 2024. Explozia culturii "Pop&Geek"

Comic Con București 2024 a fost un eveniment dedicat...

Modificare a Codului Muncii, în Senat. Schimbările propuse

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Proiect pentru creşterea contribuţiei la Pilonul II

A fost depusă la Senat o propunere legislativă privind...

Cine se află în spatele mărcii de pantofi Jacques Solovière?

Jacques Soloviere. Un nume care te duce cu gândul la un...

Legea ANL a suferit schimbări majore

Legea ANL a fost recent modificată substanțial.

Ora adevărului pentru patru din cei Șapte Magnifici

Tesla, Meta, Microsoft și Alphabet își vor publica,...

Rețeaua energetică a Ucrainei, mutilată

Sectorul energetic ucrainean a fost extrem de afectat în...

2023, an record pentru încălzirea oceanelor

Potrivit raportului Copernicus, temperatura medie a...


pixel