Indexarea pensiilor de serviciu și militare. Ce se întâmplă în 2021

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Bani pentru români! Ajutor pentru plata facturile la energie. Marcel Boloș: Ar putea fi în jur de 4 milioane de beneficiari
Bani pentru români! Ajutor pentru plata facturile la energie. Marcel Boloș: Ar putea fi în jur de 4 milioane de beneficiari
Guvernul vizează reducerea drastică a cheltuielilor de personal în anul 2021, cauza invocată fiind criza provocată de de pandemie.

Astfel, guvernul a decis că atât pensiile de serviciu ale unor categorii de salariați, printre care și cei din aviația civilă sau grefierii, cât și cele ale militarilor și polițiștilor nu vor fi actualizate, în 2021, cu rata medie anuală a inflației, stabilește o ordonanță ce a fost oficializată în ultima zi a lui 2020.

OUG 226/2020, ce conține o serie de măsuri fiscal-bugetare, printre care și amânarea indexării anumitor pensii pentru 2022, a fost publicată joi în Monitorul Oficial nr. 1.332.

Vizate de amânare sunt, potrivit ordonanței, pensiile de serviciu stabilite pentru personalul aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă, pentru cel auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti, pentru funcționarii publici parlamentari, pentru membrii Corpului diplomatic şi consular al României, pentru cei ai Curţii de Conturi, pensiile pentru limită de vârstă stabilite pentru deputați și senatori, dar și pensiile militare de stat.

Vom avea DOUĂ legi a PENSIILOR? Anunțul ministrului Muncii

„Prin derogare de la art. 59 alin. (1) din Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat, cu modificările și completările ulterioare, în anul 2021 pensiile militare de stat stabilite în condițiile legii nu se indexează cu rata medie anuală a inflației”, scrie, mai exact, în ordonanța apărută în ultima zi a anului 2020.

„Cuantumul pensiilor militare de stat aflate în plată la 31 decembrie a anului anterior se indexează, din oficiu, începând cu 1 ianuarie a anului în curs, cu ultima rată medie anuală a inflației, indicator definitiv, cunoscut la această dată și comunicat de Institutul Național de Statistică”, stabilește, la articolul 59, Legea nr. 223/2015.

Decizia de amânare a apărut, așa cum scrie și în ordonanță, din “necesitatea păstrării echilibrelor bugetare prin adoptarea de măsuri menite să limiteze creșterea cheltuielilor bugetare permanente”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

pixel