Arieratele bugetului general consolidat au scăzut la 520 milioane de lei
Arieratele bugetului general...
Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut miercuri la 6,68% pe an, de la 6,70% pe an, în ziua precedentă, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).
La începutul anului trecut, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an, iar la începutul acestui an urcase la 7,56%.
Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a coborât la 6,82%, de la 6,84% pe an, anterior, iar ROBOR la 12 luni a scăzut la 7,06%, de la 7,08% pe an.
În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, acesta este de 5,98% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 5,71%.
În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă. Astfel, Ordonanţa 19/2019 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.
Citește și Credite cu dobândă fixă sau variabilă. Unde sunt avantajele
Dobânda reprezintă acea sumă de bani plătită celui care a acordat împrumutat pentru că te-a ajutat cu banii ce pot fi folosiți pentru diferite nevoi.
Creditele pot avea:
- Dobândă fixă - care nu se schimbă pe toată durata împrumutului, rămâne ”bătută în cuie”
- Dobândă variabilă - formată din două părți: marja băncii (fixă) și un indice de referință (variabil, care se modifică)
- Dobândă mixtă - o combinație între primele două (fixă o perioadă, după care devine variabilă), întâlnită la creditele imobiliare pe termen lung.
La dobânda variabilă, marja fixă a băncii este trecută în contract și nu suferă modificări. Se shimbă însă indicele de referință, deoarece ține cont de costul cu care băncile atrag bani una de la cealaltă.
În funcție de moneda în care se acordă creditul, acești indici bancari pot fi: EURIBOR (la creditele în euro), LIBOR (la creditele în franci elvețieni și dolari), ROBOR și IRCC, pentru creditele în lei. ...
Citește și Rate în funcție de ROBOR sau IRCC? Bogdan Mugescu: Uitați-vă la structura ratei!
”Dincolo de mărirea ratei lunare, pe care am constatat-o toți, și eu personal, la fel ca și dumneavoastră, ce îi rog pe toți cei care ne urmăresc este să se uite puțin comparativ pe un scadențar de la bancă felul în care s-a schimbat structura ratei. Pentru că, acum un an de zile, la o rată de 1200 de lei, aveam o pondere de 800 de lei pe elementul principal, 400 de lei pe dobândă. Acum, dacă această rată s-a dus spre 1800 de lei, probabil că principalul a scăzut sub 800 de lei. Din structura ratei foarte mult este dobânda. Iar asta pentru că am avut un ROBOR care s-a dus de la zero și ceva la sută la aproape opt la sută, iar IRCC-ul urmează.
Creditele s-au ieftinit
Îi invit pe toți cei care au credite fie legate de ROBOR, fie legate de IRCC, să se uite la această structură a ratei, pentru că este foarte posibil ca doar prin niște plăți suplimentare un pic mai mari să facă o economie importantă la dobândă. Pentru că, ...
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Arieratele bugetului general...
Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...
România, în fruntea producției...
Favoriți în sondaje,...
Se dorește verificarea...
După o serie impresionantă de...
Litiul, cobaltul și nichelul...
Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...
Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică
Angajații federali obligați să...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...
Președintele argentinian Javier...
Care este țara europeană care plătește abonamentul...
Guvernul s-a decis în privința...
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Rating susţinut de apartenenţa...
Cum poți obține 500 de lei de...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...