Indicele ROBOR la trei luni a scăzut vineri
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Date pe luna decembrie
Date pe luna decembrie
Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a scăzut vineri, la 7,57% pe an, de la 7,60% pe an, în ziua precedentă, conform datelor publicate de Banca Naţională a României (BNR).

La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era 3,02% pe an.

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a coborât la 7,81% pe an, de la 7,83% pe an joi, iar ROBOR la 12 luni a stagnat la 8,09% pe an.

Citește și:

Retrospectivă 2022. Cum a ajuns dobânda cheie de la 2% în ianuarie la 6,75%, în noiembrie

Banca Naţională a României a majorat anul acesta dobânda cheie la fiecare şedinţă a Consiliului de Administraţie, rata dobânzii de politică monetară urcând astfel de la 2%, în ianuarie, la 6,75%, în noiembrie.

Un nivel mai mare al dobânzii a fost înregistrat 2010, când aceasta a fost stabilită la 7%.

La prima şedinţă din acest an, în 11 ianuarie, BNR a majorat dobânda de politică monetară la 2%, de la 1,75%, pe 10 februarie aceasta a fost mărită la 2,50%, iar pe 6 aprilie a urcat la 3%. Banca centrală a majorat apoi dobânda cheie pe 11 mai la 3,75%, iar pe 7 iulie a decis o nouă creştere, până la 4,75%, fiind, de altfel, şi cea mai mare majorare operată în cadrul unei şedinţe a Consiliului de Administraţie a Băncii. La şedinţa 8 august dobânda a urcat la 5,50%, la 6 octombrie la 6,25% şi la 9 noiembrie a ajuns la 6,75%. Citește mai mult AICI

Citește și:

Mugur Isărescu, despre creșterea ROBOR: Băncile au cam sărit calul

Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a vorbit despre creșterea ROBOR din ultima perioadă.

"De regulă între rata de politică monetă și ROBOR există o corelație, ROBOR-ul se mișcă în apropierea ratei de politică monetară și este acest interval al ratei de politici,1% mai jos este rata dobânzii la depozite de la Banca Națională și 1% peste rata de politică monetară este rata lombard cu care se acordă credite de ultima instanță și overnight. ROBOR-ul în mod normal se plimbă între cele două, pentru că aici se pot finanța și băncile și așa mai departe.

De mai bine de 4-5 luni, s-a decuplat ROBOR-ul, ca să mă exprim pe înțelesul dumneavoastră... Băncile au cam sărit calul! ROBOR s-a dus mai sus decât rata de politică monetară. Pentru a înțelege de ce s-a întâmplat e nevoie de 2 lucruri.

1. Acestea sunt dobânzi de piațăși piețele au tendința aceasta să suprareacționeze, așa funcționează peste tot în lume, mai ales în perioadele de criză de tensiune. Găsirea punctului de echilibru se face printr-un balans, de multe ori pe extreme, și pe piețele valutare se întâmplă acest lucru și pe piețele monetare cu dobânzile, și la bursa de valori. Sunt lucruri normale. Citește mai mult AICI

Citește și:

Isărescu (BNR), despre ROBOR: Analizăm și durează mult să vedem dacă sunt înțelegeri artificiale

"O înțelegere în piață este inevitabilă, așa se stabilește prețul, nu? Se bate palma și se stabilește. Investigația Consiliului Concurenței este absolut normală, este dreptul și datoria lor să facă acest lucru.

Înțeleg că deranjează faptul că băncile s-ar înțelege să fie dobânzile prea ridicate și aici fac un scurt comentariu, n-au cum sa fie prea ridicate când sunt la jumătate din rata inflației. Cel care plătește în prezent această ieșire din represiunea financiară în care am intrat de câțiva ani buni, este cel care face economisire, nu debitorul. Am adunat toate datele și le analizăm și durează mult să vedem dacă sunt înțelegeri artificiale.

Referitor la ROBOR, văd că a ajuns mare vedetă. Nu tot ROBOR-ul este vedetă, dumneavoastră l-ați făcut vedetă pe acesta la 3 luni, dar el e și la Overnight, la o săptămână și la o lună, deci avem o grămadă de ROBOR, celelalte sunt mult mai scăzute, nici nu vă interesează. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

SUA interzic importul de uraniu din Rusia

Senatul american a aprobat marți o lege prin care se...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...

China își flexează mușchii și testează al treilea portavion

Presa de stat chineză a anunțat că primul portavion de...

De Sărbători, românii riscă amenzi de până la 5000 de lei

Sunt prevederi legislative pe care românii fie nu le...

Record de mortalitate în fermele de somon din Norvegia

Aproape 63 de milioane de somoni au murit prematur anul...

Schimbare la vârful Tuborg România

Tuborg România anunță o schimbare în managementul organizației, prin...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel