India este îngrijorată că Marea Britanie ar putea aplica o taxare pe importurile de bunuri cu o mare amprentă de carbon, cum ar fi oțelul, și dorește un mecanism în cadrul acordului de liber schimb (FTA) planificat pentru a aborda problemele care decurg dintr-o astfel de măsură, au declarat trei surse pentru Reuters.
La începutul acestui an, Marea Britanie a inițiat consultări pe plan intern cu privire la măsuri pentru o potențială taxă la frontiera privind aceste produse, care ar putea imita mecanismul similar al Uniunii Europene.
Acum, India dorește să fie inclusă în acordul de liber schimb prin care să angajeze Marea Britanie să organizeze consultări bilaterale cu New Delhi în cazul în care este introdusă o astfel de măsură, au declarat oficialii indieni.
"Ideea este de a ne asigura că acordul dintre India și Marea Britanie este pregătit pentru viitor, iar acest mecanism poate acționa ca o nouă barieră tarifară în viitor", a declarat unul dintre oficiali.
Potrivit celor doi oficiali, partea britanică consideră această solicitare ca fiind "nedreaptă", deoarece nu s-a luat nicio decizie cu privire la introducerea unei astfel de măsuri.
Mecanismul de taxare al produselor industriale de import cu o mare amprentă de carbon al UE (CBAM), primul regim tarifar din lume de acest fel, a intrat în prima sa fază în octombrie, provocând neliniște în rândul partenerilor comerciali precum India, care intenționează să îl conteste în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului.
Departamentul britanic pentru Afaceri și Comerț a declarat că "Regatul Unit și India continuă să lucreze în vederea încheierii unui acord comercial ambițios care să fie benefic pentru ambele țări. Am fost întotdeauna clari că vom semna doar un acord care este corect, echilibrat și, în cele din urmă, în interesul poporului britanic și al economiei".
Pe parcursul negocierilor, discuțiile privind acordul de liber schimb între India și Regatul Unit s-au lovit de mai multe obstacole, iar ambițiosul pact este acum amânat cu peste un an față de termenul anterior.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Precizări privind înscrierea...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Agenția Națională de...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...