Indonezia, lovitură pentru piața ULEIULUI: Cel mai mare producător de ulei de PALMIER interzice exporturile

Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Prețurile la toate uleiurile vegetale sunt sub presiune din cauza întreruperii aprovizionării cu ulei de palmier din Indonezia.

Livrările de ulei din Ucraina s-au oprit din cauza a ceea ce Rusia numește „operațiunea sa specială”.

Consumatorii mondiali de ulei comestibil nu au altă opțiune decât să plătească mai mult pentru litrul de ulei, după interzicerea exportului de ulei de palmier din Indonezia.

Importatori precum India, Bangladesh și Pakistan vor încerca să mărească achizițiile de ulei de palmier din Malaezia, dar al doilea cel mai mare producător de ulei de palmier din lume nu poate umple golul creat de Indonezia, a spus Chaturvedi.

Indonezia furnizează de obicei aproape jumătate din importurile totale de ulei de palmier ale Indiei, în timp ce Pakistan și Bangladesh importă aproape 80% din uleiul de palmier din Indonezia.

Prețul uleiului, în creștere

Mișcarea celui mai mare producător de ulei de palmier din lume de a interzice exporturile va crește prețurile tuturor uleiurilor comestibile importante, inclusiv uleiul de palmier, uleiul de soia, uleiul de floarea soarelui și uleiul de rapiță, prevăd experții din industrie. Acest lucru va pune o presiune suplimentară asupra consumatorilor sensibili la costuri din Asia și Africa, afectați de prețurile mai mari ale combustibilului și alimentelor.

„Decizia Indoneziei afectează nu doar stocurile de ulei de palmier, ci și celelalte uleiuri vegetale, tranzacționate la nivel mondial”, a declarat James Fry, președintele companiei de consultanță LMC International, pentru Reuters.

Uleiul de palmier este folosit în orice, de la prăjituri, până la cosmetice și produse de curățare - reprezintă aproape 60% din livrările globale de ulei vegetal, iar producătorul de top Indonezia reprezintă aproximativ o treime din toate exporturile de ulei vegetal. Ea a anunțat măsura de interdicție de export pe 22 aprilie, într-o mișcare de a gestiona creșterea prețurilor interne.

„Acest lucru se întâmplă atunci când volumele de export ale tuturor celorlalte uleiuri majore sunt sub presiune: uleiul de soia, din cauza secetei din America de Sud; uleiul de rapiță, din cauza culturilor dezastruoase de canola în Canada; și uleiul de floarea soarelui, din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei”, a spus Fry.

Prețurile uleiului vegetal au crescut deja cu peste 50% în ultimele șase luni, remarcă Reuters.

În India, cel mai mare importator de ulei vegetal din lume, prețurile uleiului de palmier au crescut cu aproape 5%, doar în weekend.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath
Camioane de marfă

pixel