Industria construcțiilor se rescrie în Finlanda. Așa ar putea arăta viitorul
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
O tendință care prinde tot mai mult teren
O tendință care prinde tot mai mult teren
În sala de mese a unor noi școli generale din Helsinki, miroase a pădure de pini luxuriantă, dar nu există niciun odorizant parfumat. Explicația? Cea mai mare parte a clădirii de cinci etaje a fost construită din lemn.

Școala nu este încă finalizată, deși mulți dintre pereții exteriori sunt deja îmbrăcați în panouri netede din lemn, material folosit și pentru structurile portante, pentru a susține plafoanele dintre etaje. "Este o alegere mai sustenabilă", spune Miimu Airaksinen, inginer și vicepreședinte al departamentului de dezvoltare al SRV, compania finlandeză de construcții. "Lucrăm cu lemn și pentru că lemnul este un material frumos, pe care oamenii îl apreciază, îi liniștește", explică el. 

Proiectul face parte dintr-o tendință în ascensiune în industria finlandeză a construcțiilor. Dezvoltatorii renunță din ce în ce mai des la materiale obișnuite, precum betonul și oțelul, în favoarea lemnului. Această tendință este legată de eforturile ambițioase ale țării de a atinge neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon până în 2035 și de a deveni liderul economiei circulare din Europa.

Oamenii nu se tem de incendii

Având în vedere că trei sferturi din suprafața Finlandei este acoperită de păduri, lemnul este un material ușor de obținut, deși trebuie prelucrat pentru a putea fi utilizat la clădirile înalte și medii. În Finlanda, unde vilele din lemn și căsuțele de vară sunt ceva normal, oamenii nu se tem de incendii ca în alte părți ale lumii, mai puțin familiarizate cu lemnul ca material de construcție, scrie BBC.

Lemnul prelucrat, cum este CLT, are o serie de beneficii pentru mediu, inclusiv faptul că este mult mai ușor decât multe materiale, astfel încât sunt necesare mai puține utilaje grele și mai puțină energie în timpul construcției. Clădirile pot fi, de asemenea, finalizate mai repede, deoarece nu există o fază de uscare, așa cum se întâmplă în cazul betonului.

În plus, clădirile din lemn absorb de fapt mai mult dioxid de carbon din atmosferă decât emit; ele pot reține carbonul absorbit din atmosferă de către copaci timp de cinci până la șase decenii. În schimb, oțelul și betonul lasă amprente masive de carbon.  "Ne poate ajuta cu adevărat în ceea ce privește schimbările climatice", spune Ali Amiri, cercetător în domeniul construcțiilor durabile la Universitatea Aalto de lângă Helsinki și fost inginer civil.

Fiecare companie face, practic, așa ceva

"Dacă facem o comparație între clădirile din lemn și alte clădiri, cum ar fi cele din beton, oțel sau chiar cărămidă, [lemnul are] emisii de gaze cu efect de seră cu aproximativ 20% sau chiar 30% mai mici. Așadar, iată o veste foarte bună". Potrivit calculelor echipei sale, dacă 80% din clădirile rezidențiale noi din Europa ar fi construite din lemn, acestea ar putea stoca până la 55 de milioane de tone de dioxid de carbon pe an. Echivalent cu aproape jumătate din emisiile anuale produse de industria cimentului de pe continent.

Lemnul prelucrat, utilizat în Europa încă din anii 1990, a cunoscut o revenire în Finlanda datorită unui program guvernamental de construcții din lemn, menit să garanteze că 45% din clădirile publice vor folosi lemnul ca material principal până în 2025. Dezvoltatorii pot solicita subvenții și pot primi ajutor pentru diferite operațiuni, precum achizițiile. "Cred că fiecare companie de la noi construiește astăzi clădiri din lemn", spune dna Airaksinen. 

Wood City

Tendința lemnului prinde contur și în sectorul privat. Datele Federației Industriei finlandeze de prelucrare a lemnului sugerează că acesta este deja un material cheie în 4% din apartamente și 16% din clădirile comerciale. În centrul orașului Helsinki există chiar și un nou cartier, Wood City, cu sute de apartamente noi din lemn. Tot aici se află, de asemenea, sediul  gigantului finlandez de jocuri Supercell, unde personajele uriașe sculptate în lemn și panourile curbe spectaculoase creează o zonă de recepție de impact, iar lemnul căptușește pereții celor opt etaje de birouri în spațiu deschis, cafenele și chiar camere de somn.

Compania de securitate cibernetică WithSecure este în curs de a construi un nou birou alături, în colaborare cu SRV și Stora Enso, un important producător finlandez de lemn prelucrat. Iar una dintre cele mai populare atracții de petrecere a timpului liber din Helsinki este un complex uriaș de saună și restaurant, totul din lemn. Deschis în 2016, complexul Löyly a câștigat mai multe premii mondiale pentru structura sa impresionantă, asemănătoare unei pelerine din lemn, care permite vizitatorilor să urce pe acoperișul său înclinat.

Companiile de producție a lemnului din Finlanda s-au angajat să replanteze zonele exploatate în mod durabil. Totuși, experții atrag atenția că există în continuare un risc de scădere a biodiversității în cazul în care producția se va intensifica în viitor, ceea ce ar putea avea un impact atât asupra animalelor, cât și asupra oamenilor. Nani Pajunen de la Fondul finlandez pentru inovare Sitra, este de acord că este important ca firmele de construcții din Finlanda și nu numai să nu se arunce pur și simplu pe valul tendinței clădirilor din lemn în încercarea de a părea mai ecologice.

Citește și Finlandezii sunt foc și pară: Rușii le-au copiat un produs și fac bani mulți

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel