Industria de apărare a UE are nevoie de 500 de miliarde de euro
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Tancuri
Tancuri
Este o ultimă estimare avansată de președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Șefa Executivului comunitar nu a dat însă detalii cu privire la calculul acestei sume, de cinci ori mai mare decât cea menționată de Thierry Breton, comisarul european responsabil cu industria de apărare, potrivit acestor surse diplomatice. „Nu am avut documente scrise, nu am văzut niciun detaliu, este un calcul cu degetul umed”, a deplâns unul dintre acești diplomați europeni.

Ursula von der Leyen a renunțat să mai prezinte liderilor europeni un document scris în favoarea comunicării orale, considerând că subiectul „nu este suficient de matur”, a explicat un alt diplomat. Liderii UE au cerut Comisiei, la summitul din martie, să le prezinte mai multe opțiuni pentru a finanța consolidarea industriei lor de apărare, la mai bine de doi ani de la începutul invaziei ruse a Ucrainei.

Mare întârziere

De la anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, UE a căutat să-și consolideze industria de apărare, rămânând în urmă după ani de reduceri bugetare. Și-a accelerat și mai mult eforturile după februarie 2022, dar obstacolele financiare rămân numeroase. Ursula von der Leyen s-a bazat pe nevoile de finanțare „considerabile” ale acestei industrii pentru a prezenta posibilele opțiuni celor Douăzeci și șapte, potrivit unuia dintre diplomați.

Una dintre opțiuni este să recurgă la un împrumut european, așa cum a făcut UE pentru a-și finanța planul de redresare post-Covid. Mai multe state membre, printre care Franța și Estonia, sunt în favoarea acesteia, dar altele precum Germania și Țările de Jos se opun. Cei Douăzeci și șapte vor cere executivului european să facă noi propuneri înaintea unui nou summit, potrivit acestor surse diplomatice. Țările UE au angajat deja aproximativ 240 de miliarde de euro pentru cheltuielile militare totale din 2022, potrivit Agenției Europene de Apărare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

40.000 de firme, radiate în primele cinci luni ale anului

Informaţii oficiale de la Registrul Comerţului.

RO e-TVA. Principalele modificări decise de Guvern

Vineri a fost adoptată de către Executiv o ordonanţă de...

Întârziere de 300 de minute pentru un tren CFR

Întârziere de cinci ore pentru trenul Timișoara Nord –...

Boloș vrea să colecteze 120 mld. de lei din TVA

România are prevăzut să colecteze la bugetul de stat...

Bursa de la București a închis în creștere ședința de vineri

BVB a închis pe verde ultima zi de tranzacții a...


pixel