Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
Șefa Executivului comunitar nu a dat însă detalii cu privire la calculul acestei sume, de cinci ori mai mare decât cea menționată de Thierry Breton, comisarul european responsabil cu industria de apărare, potrivit acestor surse diplomatice. „Nu am avut documente scrise, nu am văzut niciun detaliu, este un calcul cu degetul umed”, a deplâns unul dintre acești diplomați europeni.
Ursula von der Leyen a renunțat să mai prezinte liderilor europeni un document scris în favoarea comunicării orale, considerând că subiectul „nu este suficient de matur”, a explicat un alt diplomat. Liderii UE au cerut Comisiei, la summitul din martie, să le prezinte mai multe opțiuni pentru a finanța consolidarea industriei lor de apărare, la mai bine de doi ani de la începutul invaziei ruse a Ucrainei.
Mare întârziere
De la anexarea Crimeei de către Rusia în 2014, UE a căutat să-și consolideze industria de apărare, rămânând în urmă după ani de reduceri bugetare. Și-a accelerat și mai mult eforturile după februarie 2022, dar obstacolele financiare rămân numeroase. Ursula von der Leyen s-a bazat pe nevoile de finanțare „considerabile” ale acestei industrii pentru a prezenta posibilele opțiuni celor Douăzeci și șapte, potrivit unuia dintre diplomați.
Una dintre opțiuni este să recurgă la un împrumut european, așa cum a făcut UE pentru a-și finanța planul de redresare post-Covid. Mai multe state membre, printre care Franța și Estonia, sunt în favoarea acesteia, dar altele precum Germania și Țările de Jos se opun. Cei Douăzeci și șapte vor cere executivului european să facă noi propuneri înaintea unui nou summit, potrivit acestor surse diplomatice. Țările UE au angajat deja aproximativ 240 de miliarde de euro pentru cheltuielile militare totale din 2022, potrivit Agenției Europene de Apărare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...