Rata anuală a inflaţiei în Bulgaria a încetinit în august la 2,1%, de la 2,4% luna precedentă, ajungând la cel mai redus nivel din aprilie 2021, transmite DPA.
Încetinirea vine pe fondul scăderii cu 2,5% a preţurilor la îmbrăcăminte şi încălţăminte, cu 4% la comunicaţii şi 0,2% la transport, arată datele publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (NSI).
În schimb, a accelerat creşterea preţurilor la alimente şi băuturi nealcoolice, de la 1,5% la 2,3%. Similar, costurile cu utilităţile au crescut cu 2,8%, faţă de un avans de 2,5% luna precedentă.
În ritm lunar, inflaţia în august a crescut cu 0,1%, după un avans de 0,8% luna precedentă.
Indicele armonizat al preţurilor de consum (IAPC) s-a moderat la 2,4% în august la 2,1%, de la 2,8 luna precedentă, iar în ritm lunar a crescut cu 0,1% luna trecută.
Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, joi, o nouă reducere a dobânzii de bază cu 25 puncte de bază, pe măsură ce inflaţia încetineşte iar creşterea economică pierde din elan, dar nu a oferit niciun fel de indicii cu privire la următorii paşi, transmite Reuters.
"Consiliul guvernatorilor a decis să reducă cu 25 puncte de bază rata dobânzii la facilitatea de depozit...În consecinţă, rata dobânzii la facilitatea de depozit va fi redusă la 3,50%. Rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi rata dobânzii la facilitatea de creditare marginală vor fi diminuate la 3,65% şi, respectiv, 3,90%. Modificările vor intra în vigoare începând cu data de 18 septembrie 2024", se arată în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii de joi a Consiliului guvernatorilor BCE.
În condiţiile în care o nouă reducere a costului creditului era aşteptată de majoritatea observatorilor, atenţia investitorilor s-a îndreptat spre ce va urma, însă BCE nu a oferit niciun fel de indicii, repetând că deciziile sale vor fi luate de la o reuniune la alta.
"Consiliul guvernatorilor va continua să urmeze o abordare bazată pe date şi de la o şedinţă la alta pentru a determina nivelul de restrictivitate şi durata corespunzătoare de aplicare a acesteia. Consiliul guvernatorilor nu îşi asumă vreun angajament prealabil cu privire la o anumită traiectorie a ratelor dobânzilor", se precizează în comunicatul BCE.
Atenţia analiştilor se îndreaptă spre conferinţa de presă a preşedintelui BCE, Christine Lagarde, programată să înceapă la ora 14:45 (ora Europei Centrale), ocazie cu care şefa BCE va face comentarii asupra motivelor aflate la baza deciziilor adoptate joi precum şi asupra modului în care deciziile de reducere a dobânzilor adoptate de Rezerva Federală americană ar putea influenţa BCE.
Tot joi, BCE a anunţat că şi-a revizuit, uşor în jos, estimările de creştere pentru perioada 2024-2026, în timp ce prognoza de inflaţie a fost lăsată nemodificată. Conform proiecţiilor experţilor BCE, creşterea economică a zonei euro va fi de 0,8% în 2024, în loc de un avans de 0,9% prognozat în luna iunie, urmând să accelereze la 1,3% în 2025 şi la 1,5% în 2026. "Aceste valori reprezintă o revizuire în sens uşor descendent comparativ cu proiecţiile din luna iunie, datorată în principal unei contribuţii mai reduse din partea cererii interne pe parcursul trimestrelor următoare", se precizează în comunicatul gardienilor euro.
În ceea ce priveşte inflaţia, datele recente au fost, în linii mari, în concordanţă cu anticipaţiile, cele mai recente proiecţii ale experţilor BCE confirmând perspectivele precedente ale inflaţiei. Aceştia estimează o inflaţie totală medie de 2,5% în 2024, de 2,2% în 2025 şi de 1,9% în 2026, similar proiecţiilor din luna iunie.
"Se anticipează că inflaţia se va intensifica din nou către finele acestui an, parţial ca urmare a ieşirii scăderilor accentuate anterioare ale preţurilor produselor energetice din calculul ratelor anuale. Ulterior, inflaţia ar trebui să coboare către nivelul ţintei noastre pe parcursul semestrului II al anului viitor", subliniază gardienii euro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...