Inflația din România, la cel mai ridicat nivel din Europa, în luna ianuarie

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Inflatie. Foto: Pexels.com
Inflatie. Foto: Pexels.com
Noul an a adus după sine o inflație record pentru România, în comparație cu țările din blocul comunitar.

Deși rata anuală a inflației din luna ianuarie a scăzut până la 3.1% în Europa, cu 0,3 mai puțin spre deosebire de luna precedentă, în țara noastră, indicele inflației a fost dublu față de media europeană, arată datele publicate joi de Eurostat.

Topul țărilor cu cea mai mare rată anuală a inflației din luna ianuarie 2024, condus de România (7,3), este urmat de Estonia (5%) şi Croaţia (4,8%). Totodată, la celălalt capăt al topului se găsește Italia și Danemarca (0,9%) și Finlanda, Letonia și Lituanie cu o inflație anuală de 1,1% în prima lună din an.

Dintre cele 27 de state europene, 15 au avut o rată a inflației scăzută în perioada menționată, comparativ cu luna decembrie a anului trecut, în 11 state indicele inflației a crescut, iar o singură țară a avut o inflație stabilă.

Rata inflației din zona euro a scăzut cu 0,1%, la 2,8% în luna decembrie. Totodată conform aceleiași surse, rata inflației de bază (cea din care sunt excluse prețurile bunurilor volatile, cum ar fi energia și alimentele, a scăzut cu 0,3%, la 3,6% de la 3,9%.

 

”Statul ne bagă mâna adânc în buzunar”

 

În ceea ce privește situația inflației din țara noastră, analistul financiar Adrian Negrescu a declarat într-o postare pe Facebook că aceasta a fost un lucru previzibil, referindu-se la faptul că România se află pe primul loc în acest top, completând că: ”Inflatia este ”mama tuturor taxelor''. E cea mai eficienta solutie prin care statul ne baga mana mai adanc in buzunar.”

Ultimele date ale INS au arătat rata anuală a inflației din luna ianuare a anului în curs au crescut la 7,41%, de la 6,61%, comparativ cu luna precedentă, pe fondul scumpirilor mărfurilor alimentare (+5,64%), cele nealimentare (+7,36%) și a mărfurilor (10,91%).

Totodată, BNR estimează că la sfârșitul acestui an această tendință de creștere se va diminua, culminând cu 4,7% și 3,5% la finalul anului viitor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath

pixel