Inflația din zona euro a scăzut în mod neașteptat luna trecută
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Inflație
Inflație
Inflația din zona euro a scăzut în mod neașteptat luna trecută, dând noi speranțe pentru ca Banca Centrală Europeană să înceapă să reducă dobânda cheie aflată acum la nivelurile record.

Creșterea prețurilor de consum în cele 20 de țări care împart moneda euro a încetinit la 2,4% în martie, de la 2,6% în luna precedentă, sfidând așteptările experților care prevedeau un indice neschimbat.

Indicele inflației din zona euro a scăzut pe fondul micșorării prețurilor la alimente, energie și bunuri industriale, arată Reuters.

Singura preocupare potențială pentru BCE va fi faptul că inflația din sectorul serviciilor se menține la 4% de luni de zile, ceea ce sugerează că o creștere relativ rapidă a salariilor menține prețurile din acest sector sub o presiune constantă.

Inflația se află pe o traiectorie descendentă constantă de mai bine de un an, dar a scăzut mai rapid decât prevăzuseră mulți în toamna anului trecut.

În cadrul reuniunii de săptămâna viitoare se așteaptă ca banca centrală să recunoască îmbunătățirea perspectivelor asupra inflației dar investitorii nu văd aproape nicio șansă de reducere a dobânzii la 11 aprilie.

BCE a fost prudentă în ceea ce privește începerea relaxării politicii monetare, deoarece se așteaptă ca inflația să revină la ținta de 2% tocmai anul viitor, chiar dacă unii analiști au o viziune mai binevoitoare, estimând o rată globală de aproximativ 2% până în toamna acestui an.

Cu toate acestea, șomajul se menține la un nivel minim record de 6,5%, conform datelor Eurostat de miercuri.

Deși prețurile petrolului au crescut constant de la începutul anului, prețurile gazelor naturale rămân scăzute după o iarnă neobișnuit de blândă, ceea ce indică riscuri ușoare, dar încă controlabile, legate de costurile energiei în lunile următoare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...


pixel