Inflaţia din zona euro este departe de obiectivul ţintă al BCE
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Cele 28 de state membre nu au reuşit miercuri să ajungă la un acord cu privire la o definiţie a produselor financiare
Cele 28 de state membre nu au reuşit miercuri să ajungă la un acord cu privire la o definiţie a produselor financiare
Rata anuală a inflaţiei în zona euro a încetinit la 0,7% în octombrie, de la 0,8% în luna precedentă, arată o estimare preliminară publicată joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat), în linie cu estimările analiştilor.

Conform acestor cifre, inflaţia din zona euro este departe de obiectivul ţintă al Băncii Centrale Europene (BCE), respectiv o creştere a preţurilor mai mică, dar apropiată de 2%. Reducerea inflaţiei în zona euro în octombrie se explică în principal prin evoluţia preţurilor la energie, care au înregistrat o scădere de 3,2%, după un declin de 1,8% luna precedentă, în timp ce preţurile la alimente, băuturi şi ţigări au urcat cu 1,6%, similar cu nivelul din septembrie.

Creditarea companiilor din zona euro a scăzut

În schimb, inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, s-a menţinut la 1,2% în octombrie, la fel cu nivelul înregistrat luna precedentă. Inflaţia de bază este urmărită cu atenţie de Banca Centrală Europeană la elaborarea deciziilor sale de politică monetară.

Estimarea publicată joi de Eurostat este una preliminară, urmând ca o estimare revizuită, precum şi datele privind inflaţia în Uniunea Europeană, să fie date publicităţii în data de 15 noiembrie. Anterior, Eurostat a informat că rata anuală a inflaţiei în septembrie s-a situat la 0,8% în zona euro şi la 1,2% în Uniunea Europeană, iar România, Slovacia şi Ungaria au înregistrat cele mai ridicate rate ale inflaţiei din UE. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel