Informaţiile zilei de la BNR despre banii din bănci ai firmelor şi populaţiei

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Banca Națională a României
Banca Națională a României
Depozitele la bănci ale firmelor şi populaţiei au crescut cu 0,6%, în septembrie, transmite BNR.

Depozitele rezidenţilor clienţi neguvernamentali au crescut în septembrie 2024 cu 0,6% faţă de luna anterioară, până la nivelul de 595,015 miliarde lei, iar raportat la aceeaşi perioadă a anului anterior s-au majorat cu 8,6% (3,8% în termeni reali), conform datelor publicate miercuri de Banca Naţională a României.

Depozitele în lei ale rezidenţilor, cu o pondere de 70,8% în totalul depozitelor clienţilor neguvernamentali, au crescut cu 0,7% faţă de luna august 2024, până la 421,120 miliarde lei. Comparativ cu septembrie 2023, acestea s-au majorat cu 11,8% (6,8% în termeni reali).

Potrivit BNR, depozitele în lei ale gospodăriilor populaţiei s-au majorat cu 1,1% faţă de luna anterioară, până la 239,807 miliarde lei şi cu 18,3% (13,1% în termeni reali) faţă de aceeaşi perioadă a anului anterior.

Depozitele în lei ale altor sectoare (societăţi nefinanciare şi instituţii financiare nemonetare) au înregistrat un avans de 0,3% (până la 181,313 miliarde lei) faţă de luna precedentă, iar raportat la septembrie 2023, au consemnat o creştere de 4,2% (-0,4% în termeni reali).

Şi depozitele în valută ale rezidenţilor, exprimate în lei, reprezentând 29,2% în volumul total al depozitelor clienţilor neguvernamentali, au crescut, cu 0,2%, faţă de luna august 2024, depăşind nivelul de 173,894 miliarde lei (evoluţie similară în cazul exprimării indicatorului în euro). Comparativ cu septembrie 2023, indicatorul exprimat în lei a crescut cu 1,6% (evoluţie similară în cazul exprimării indicatorului în euro).

Depozitele în valută ale gospodăriilor populaţiei, exprimate în lei, au crescut cu 0,1% faţă de august 2024, până la 119,598 miliarde lei (exprimate în euro, acestea s-au majorat cu 0,2%, până la 24,037 miliarde euro). Comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2023, creşterea acestui indicator exprimat în lei a fost de 0,05% (exprimate în euro, acestea au crescut cu 0,03%).

Depozitele în valută ale altor sectoare, exprimate în lei, au avansat cu 0,4% faţă de luna august 2024, până la 54,296 miliarde lei (exprimate în euro, acestea s-au majorat cu 0,4%, până la 10,912 miliarde euro). Comparativ cu septembrie 2023, indicatorul exprimat în lei s-a majorat cu 5,1% (evoluţie similară în cazul exprimării indicatorului în euro). 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Dumitru Chisăliță

Populism și prețuri mai mari la gaze și combustibili

Dumitru Chisăliță, directorul general al Asociației...

Marcel Ciolacu
Banca Națională a României
Adrian Câciu

Câciu: România nu are, de fapt, o cotă unică

Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor...

Asigurări / Ilustrație: DCBusiness

Guvernul a adus modificări Legii asigurărilor

Guvernul a adus modificări semnificative Legii...

Taxe
Ray-Ban
Angajați / Foto: Freepik

De ce persoanele de peste 45 de ani nu-și caută job-uri?

Persoanele cu vârsta de peste 45 de ani sunt reticente...

Dolari / Foto: Freepik
Muncitori într-o fabrică de confecții / Foto: Ministerul Muncii
foto: pexels.com
Banca Națională a României
Familie / FOTO: Freepik
Sobă pe lemne / Foto: Freepik
Bună dimineața! / FOTO: Freepik
Fabrică auto / FOTO: Freepik

General Motors și-a eclipsat marii adversari

Producătorul auto din Detroit a publicat din nou...

Discuții, simulări, ipoteze / FOTO: Freepik
Christine Lagarde
FMI
O femeie vorbește la telefon în timp ce își încarcă mașina electrică / Foto: Freepik

pixel