Aurul a depășit pentru prima dată pragul de 3500 $: Ce înseamnă asta?
Aurul continuă să doboare...
Preţurile producţiei industriale (piaţă internă şi piaţă externă) s-au majorat cu 3,8% în iunie 2023, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, însă au scăzut cu 0,6% faţă de mai, arată datele publicate, miercuri, de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Potrivit sursei citate, la nivelul pieţei interne, indicele preţurilor producţiei industriale a înregistrat o scădere de 0,88% în iunie, faţă de mai 2023, dar a crescut cu 6,31% în comparaţie cu luna iunie a anului trecut.
În ceea ce priveşte piaţa externă, în iunie faţă de mai, preţurile producţiei industriale au fost mai mari cu 0,24% iar, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, se constată o scădere de 1,87%.
Pe marile grupe industriale, în iunie 2023 faţă de iunie 2022, cele mai importante creşteri ale preţurilor producţiei industriale au fost consemnate în: industria bunurilor de uz curent (12,38%), industria energetică (+2,90%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+7,23%), industria bunurilor de capital (+6,97%), în timp ce industria bunurilor intermediare a înregistrat o scădere de 2,65%.
Raportat la perioada de referinţă, datele INS relevă faptul că, pe secţiuni de activitate, preţurile au crescut în: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, cu 24,10%; distribuţia apei, salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+20,72%), în timp ce industria prelucrătoare a înregistrat o scădere de 1,85%, iar industria extractivă de 27,75%.
Raportul complet poate fi studiat aici.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Aurul continuă să doboare...
Fondul Monetar Internațional a...
Donald Trump vrea să relanseze industria fotovoltaică...
Huawei Technologies se...
Planurile UniCredit SpA de a...
Un inculpat trimis în judecată...
Ministerul Energiei a modificat...
Bursa de Valori Bucureşti a...
Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru...
Beijingul cere sprijinul...
Universitatea Harvard a declanșat un proces federal...
Ore de muncă nedeclarate în...
BNR a publicat noile rate ale...
Aurul devine prea scump pentru...
De pildă, penicilina nu se mai...
Dolarul american se prăbușește...
Autoritatea Națională de...
Ministerul Finanțelor acordă...
Reuters explică, într-o...
Înalta Curte de Casație și...
Prețurile la electricitate...
Persoanele cu handicap care...