INS: Producția industrială a scăzut cu 12,5% în aprilie față de martie

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Institutul Național de Statistică (INS) a publicat cifrele momentului legate de industria României.

Producţia industrială a scăzut în aprilie faţă de luna martie 2022 cu 12,5% ca serie brută și a crescut cu 0,7% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a anunțat marți Institutul Național de Statistică (INS).

Conform INS, în aprilie, producţia industrială (serie brută) a scăzut faţă de luna precedentă cu 12,5%, ca efect al scăderilor înregistrate în cele trei sectoare industriale: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-16,0%), industria prelucrătoare (-12,4%) și industria extractivă (-3,9%).

Ca serie ajustată, producţia industrială a fost mai mare faţă de luna precedentă cu 0,7%, creștere susținută de industria extractivă (+1,6%), industria prelucrătoare (+1,2%) și producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+0,1%).

Faţă de luna corespunzătoare din anul precedent, producţia industrială (serie brută) în aprilie 2022 a fost mai mică cu 8,8%, din cauza scăderilor înregistrate de: producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-11,9%), industria extractivă (-11,3%) și industria prelucrătoare (-8,1%). Ca serie ajustată, producţia industrială a scăzut cu 6,9%.

În primele patru luni ale anului, comparativ cu perioada ianuarie-aprilie 2021, producţia industrială (serie brută) a scăzut cu 2,5%, ca efect al scăderilor producţiei şi furnizării de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (-6,9%), industriei extractive (-3,8%) și industriei prelucrătoare (-1,6%). Ca serie ajustată, producţia industrială a fost mai mică cu 3,1%.

 

Citeşte şi: Cât este pensia medie şi cu cât a crescut în 2022. Date oficiale de la INS

 

Pensia medie lunară a crescut cu 9,9% în trimestrul I din 2022 față de trimestrul anterior, a anunțat marți Institutul Național de Statistică (INS).

Potrivit INS, în trimestrul I din 2022, numărul mediu de pensionari a fost de 5024 mii persoane, în scădere cu 34 mii persoane faţă de trimestrul precedent, iar numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat a fost de 4617 mii persoane, în scădere cu 26 mii persoane faṭă de trimestrul precedent.

Pensia medie lunară (determinată luând în calcul sumele pentru pensiile tuturor categoriilor de pensionari

- de asigurări sociale, invaliditate, urmaș etc.

- plătite de casele de pensii) a fost de 1846 lei, în creṣtere cu 9,9% faṭă de trimestrul precedent.

Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 1772 lei, iar raportul dintre pensia medie nominală netă de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit ṣi contribuṭia de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net a fost de 54,4% (comparativ cu 50,9% în trimestrul precedent).

Pensia medie lunară ṣi pensia medie de asigurări sociale de stat a crescut faṭă de trimestrul precedent, cu 9,9% ṣi respectiv cu 10,2%.

Pensionarii de asigurări sociale deţin ponderea majoritară (99,98%) în numărul total de pensionari. Pensionarii de asigurări sociale de stat reprezintă 91,9% în totalul celor de asigurări sociale. Pe categorii de pensii, numărul pensionarilor pentru limită de vârstă a fost preponderent (79,4%) în cadrul pensionarilor de asigurări sociale. Pensionarii cuprinşi în categoriile de pensii – anticipată şi anticipată parţial - au reprezentat 2,3%.

Raportul pe total dintre numărul mediu de pensionari de asigurări sociale de stat şi cel al salariaţi lor a fost de 8 la 10. Conform INS, acest raport prezintă variaţii semnificative în profil teritorial, de la numai 4 pensionari la 10 salariaţi în judeṭul Ilfov, la 15 pensionari la 10 salariaṭi în judeţul Teleorman, 14 la 10 în judeṭele Giurgiu ṣi Vaslui.

Pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanţe semnificative în profil teritorial, ecartul dintre valoarea minimă şi cea maximă fiind de 943 de lei (1407 lei în judeţul Botoṣani, 1419 lei
în judeṭul Giurgiu, 1426 lei în judeṭul Vrancea faţă de 2350 lei în judeṭul Hunedoara, 2245 lei în Municipiul Bucureşti ṣi 2084 lei în judeṭul Braṣov), citează Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

pexels.com
Certificat de înregistrare fiscală / Ilustrație: DCBusiness
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Sebastian Burduja
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...

Donald Trump
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Locuri de muncă
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Unsplash
Elon Musk / FOTO: Facebook
Curs valutar / Foto: DCBusiness
Santierul Naval Mangalia
Ursula von der Leyen la Forumul Economic Mondial de la Davos
Reactorul EAST / Foto: HFIPS
Strângere de mână / FOTO: Freepik

Deficit record în România, în contrast cu trendul european

Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...

Ilie Bolojan / FOTO: Captură ecran
Beijing / FOTO: Freepik
Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Dolari / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio
ANAF / Foto: DCBusiness
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană

pixel