INS: Cheltuielile totale efectuate pentru activitatea de cercetare-dezvoltare au reprezentat 0,48% din PIB, în 2021
Autor: Antonia Popescu | 27 noi 2022, 18:13
INS: Cheltuielile totale efectuate pentru activitatea de cercetare-dezvoltare au reprezentat 0,48% din PIB, în 2021
INS: Cheltuielile totale efectuate pentru activitatea de cercetare-dezvoltare au reprezentat 0,48% din PIB, în 2021
Cheltuielile totale efectuate, în anul 2021, pentru activitatea de cercetare-dezvoltare au însumat 5,616 miliarde lei, echivalentul a 0,48% din Produsul Intern Brut (PIB), din care 0,19% pentru sectorul public şi 0,29% pentru sectorul privat, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Din totalul acestor cheltuieli, 5,135 miliarde lei (91,4%) au fost cheltuieli curente şi 481,2 milioane lei (8,6%) cheltuieli de capital. Cheltuielile cu echipamente şi aparatură au avut cea mai mare pondere în totalul cheltuielilor de capital (74,7%).

În ceea ce priveşte cheltuielile curente de cercetare-dezvoltare, 54,2% au fost destinate cercetării cu caracter aplicativ şi 18,8% cercetării fundamentale. De asemenea, cheltuielile pentru dezvoltarea experimentală au reprezentat 27%.

Principalele surse de finanţare utilizate pentru activitatea de cercetare-dezvoltare au fost cele de la întreprinderi, cu o pondere de 51,8%, respectiv de la fondurile publice, inclusiv fondurile publice generale universitare (31,6 %). Fondurile din străinătate au contribuit cu 12,6%.

În cadrul sectoarelor de performanţă, cele mai mari sume din fondurile publice au provenit de la unităţile din sectorul guvernamental (73,1%), urmate de unităţile din sectorul învăţământ superior (65,6%).

Sursele de finanţare pentru activitatea de cercetare-dezvoltare din străinătate au fost orientate în cea mai mare parte către unităţile din sectorul mediului de afaceri (57,4%), sectorul guvernamental (24,6%) şi sectorul învăţământ superior (17%).

La sfârşitul anului 2021 îşi desfăşurau activitatea în cercetare-dezvoltare 47.011 de salariaţi, număr în creştere faţă de cel înregistrat la sfârşitul anului anterior, de 45.304 salariaţi. Din totalul salariaţilor din activitatea de cercetare-dezvoltare, 21.617 erau femei (46% din total).

După sectorul în care şi-au desfăşurat activitatea, cei mai mulţi salariaţi (40,5%) au activat în sectorul învăţământ superior (31,8%) şi în sectorul mediului de afaceri (26,9%). Alte categorii au mai activat în sectorul guvernamental şi în sectorul privat non-profit.

Totodată, în funcţie de ocupaţii, ponderea cea mai mare în cadrul salariaţilor din activitatea de cercetare-dezvoltare a fost reprezentată de cercetători (62,4%), urmată de alte categorii de salariaţi (21,6%) şi de către tehnicieni şi asimilaţi (16%). Cea mai ridicată pondere a cercetătorilor s-a consemnat în sectorul învăţământ superior (51,9%).

Domeniile ştiinţifice în care au activat cel mai mare număr de salariaţi în cercetare-dezvoltare sunt reprezentate de ştiinţele inginereşti şi tehnologice (51,4%) şi de ştiinţele naturale şi exacte (17,8%), iar cei mai puţini şi-a desfăşurat activitatea în domeniul ştiinţelor umaniste (3,4%).

Dintre salariaţii care au desfăşurat activitate de cercetare-dezvoltare în anul 2021, în raport de orele efectiv lucrate, 72,9% au lucrat normă întreagă de timp.

Distribuţia cercetătorilor pe grupe de vârstă arată că, în sectorul guvernamental şi în sectorul învăţământ superior, ponderea cea mai mare este deţinută de cercetătorii cu vârste cuprinse între 35 şi 44 ani. 

Acesta este adevărul despre majorarea pensiilor cu 12,5%

Un procent de creștere decis cu dificultate, după săptămâni de discuții, ce păreau să nu se mai termine, aparent chinuitoare. Discuții despre care s-a repetat cu insistență că pot duce la ruperea coaliției, la demiterea unor miniștrii. 

Dar nu, coaliția a rămas la locul ei și nimeni nu a fost dat afară din echipa guvernamentală. Când a fost nevoie, când tensiunile din societatea creșteau în intensitate amenințând să explodeze, s-a găsit și procentul potrivit de creștere a pensiilor. Dar este el suficient? În căutarea răspunsului corect, redacția DCBusiness a realizat un sondaj de opinie, invitându-i pe cititori să-și exprime punctul de vedere. 

Au fost propuse cinci variante, iar cele mai multe răspunsuri (623 dintr-un total de 991 de participanți la chestionar) au bifat ”NU”. Nu vorbim de ajutoarele suplimentare, care vor fi acordate în funcție de nivelul pensiei pe care o încasează unii și alții dintre seniorii României, împărțiți, după acest criterii, în trei categorii. Fără îndoială, acești bani sunt bineveniți, dar ei sunt acordați în tranșe semestriale, prima undeva la începutul anului, a doua spre sfârșit. 

Merită menționat că 91 dintre cititorii DCBusiness care au participat la sondajul nostru s-au declarat mulțumiți de soluția găsită de guvernanți. În orice caz, ei au bifat varianta ”DA”, adică procentul de creștere a pensiilor este suficient. ”ESTE DECENTĂ” - altă opțiune a chestionarului, a fost aleasă de 104 repondenți, cu doi mai mulți decât cei care, aflați la polul opus, au considerat cea mai bună variantă de răspuns ”ABSOLUT DELOC”. În sfârșit, 76 dintre cei care au dat curs invitației noastre au bifat ”NU ȘTIU”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Putin a dat un nou ordin armatei în războiul din Ucraina

După ce occidentul a decis să trimită Ucrainei în jur de...

Românii pot plăti facturile întârziate la energie în rate

Românii îşi vor putea achita facturile în rate, dacă...

BMW se extinde în Mexic

Bayerische Motoren Werke (BMW) va investi 800 milioane de euro (866 milioane...

O mare companie din energie scoate la concurs 219 posturi

Hidroelectrica îşi întăreşte structura de personal cu...

Crossuri externe