INS: Producţia de oţel brut a crescut anul trecut cu 5,3%

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Cheltuielile în investiții au scăzut
Cheltuielile în investiții au scăzut
Producţia de oţel brut a fost anul trecut de 3,62 milioane tone, în creştere cu 5,3% faţă de 2017, conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică.

În 2018, comparativ cu 2017, majoritatea consumurilor de materii prime au înregistrat creşteri. Consumul de pelete pentru producerea de fontă de furnal a înregistrat o majorare cu 11,2%. S-au înregistrat creşteri ale consumurilor de minereuri de fier şi concentrate (+8,7%), precum şi ale consumurilor de aglomerat feros (+4,8%) care au condus spre o majorare a producţiei de fontă de furnal cu 8,9%. De asemenea, se observă un avans cu 3,6% al consumului de feroaliaje pentru obţinerea de oţel brut, care se reflectă şi în creşterea producţiei de oţel brut cu 5,3% faţă de anul 2017.

Cheltuielile de investiţii, în termeni nominali, în sectorul metalurgic au scăzut cu 10,2% comparativ cu anul precedent. Consumul brut de energie în sectorul metalurgic a înregistrat o creştere de 1,2% faţă de anul 2017, în timp ce resursa de energie electrică a fost în creştere cu 0,1%. Resursa de energie electrică a fost de 2.735,1 GWh, în creştere cu 0,1% faţă de anul 2017, iar aceasta a fost asigurată aproape în totalitate din sistemul naţional.

Din totalul de energie electrică utilizată în sectorul metalurgic, consumul intern al unităţilor a reprezentat 86,7% (2.371,1 GWh). Consumul echipamentelor şi instalaţiilor siderurgice a fost de 1.891 GWh (79,8% din consum), cantitatea de 480,1 GWh (20,2%) fiind utilizată de instalaţiile auxiliare şi servicii interne.

Citește și Construcțiile, creștere cu peste 30% în aprilie

Pe tipuri de echipamente şi instalaţii siderurgice, cea mai mare pondere a consumului de energie electrică a fost înregistrată de cuptoarele electrice de topire şi turnare continuă (688,6 GWh, respectiv 36,4%), urmate de laminoare (560,4 GWh, respectiv 29,6%) şi de capacităţile de elaborare a oţelului (445,2 GWh, respectiv 23,5%).

Consumul brut de energie în industria metalurgică în anul 2018 a fost de 59.861,6 TJ, în creştere cu 1,2% faţă de anul precedent. Astfel, 50,7% a fost utilizat pentru secţia de pregătire a încărcăturii pentru furnal, 20,9% pentru alte utilizări, 8,9% pentru producţia de fontă, 9,3% pentru producţia de oţel şi 5,6% pentru laminoare.

Din punct de vedere al resurselor utilizate în industria metalurgică, combustibilii solizi au deţinut în anul 2018 o pondere de 51,2% (50,6% în anul 2017), combustibilii gazoşi 33,1% (33,5% în anul 2017) şi energia electrică a înregistrat o pondere de 14,1% (14,3% în anul 2017). Din totalul combustibililor solizi, 60,3% reprezintă cocsul, principalul combustibil utilizat în industria metalurgică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Calcule și verificări / FOTO: Freepik
Tanczos Barna
Foto: Freepik.com

Bursa de la București încheie săptămâna într-o notă pozitivă

Au fost înregistrate și creșteri importante. 

Japonia / FOTO: Freepik

Japonia, un test pentru acordurile tarifare ale lui Trump

Când principalul negociator comercial al Japoniei s-a...

Donald Trump
La Expoziția universală/FOTO: Pagina oficială de Facebook a Expoziției
Cupru
Blocuri de locuințe / FOTO: Freepik
Oameni de afaceri / FOTO: Freepik

Investitorii bărbați, mai puțin performanți decât femeile?

Care este concluzia unui studiu realizat pe această temă...

Banca Rusiei / FOTO: Wikipedia
Rachetă / FOTO: Flickr.com
Un motostivuitor transportă o mașină veche / Foto: Arhivă
Sediul Damen din Rotterdam, Olanda
Rompetrol
Tabletă / FOTO: Freepik

După OpenAI și Perplexity, Yahoo este gata să cumpere Chrome

În cadrul procesului antitrust împotriva Google, Yahoo...

Insolvență / FOTO: Freepik
Cătălin Leonte, director general FNGCIMM
BNR
Târg imobiliar
Comerțul en-gros a scăzut / Foto: Freepik
Bursa de la Frankfurt
Ministrul Comerțului din Coreea de Sud, Ahn Duk-geun (centru), alături de Yoji Muto din Japonia (stânga) și Wang Wentao din China (dreapta), la Seul.
Persoană cu handicap / Foto: Freepik
Bună dimineața!
Bursa de la București / FOTO: Facebook
Prof. Mircea Coșea
Papa Fancisc
OMV Petrom / Foto: Oana Pavelescu

pixel