INS: Rata șomajului a scăzut în primul trimestru din an

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Angajare / sursa foto: Freepik.com / jcomp
Angajare / sursa foto: Freepik.com / jcomp
În intervalul ianuarie – martie 2024, rata șomajului din țara noastră a fost de 5,3%, în scădere cu 0,5 puncte procentuale faţă de cea înregistrată în trimestrul IV 2023, a anunţat vineri Institutul Naţional de Statistică (INS).

Rata de ocupare a populaţiei în vârstă de muncă (15-64 ani) a fost, în primele trei luni, de 64,2%, în creştere cu 1,2 puncte procentuale faţă de trimestrul IV 2023.

Gradul de ocupare a fost mai mare la bărbaţi (72,6% faţă de 55,6% la femei) şi la persoanele din mediul urban (70,3% faţă de 56,8 în mediul rural). Rata de ocupare a tinerilor (15-24 ani) a fost de 19,9%.

Pe sexe, ecartul dintre cele două rate ale şomajului a fost de 0,5 puncte procentuale (5,5% la bărbaţi faţă de 5% la femei), iar pe medii rezidenţiale, de 5,9 puncte procentuale (8,7% în mediul rural, faţă de 2,8% în mediul urban). Pe grupe de vârstă, rata şomajului a atins nivelul cel mai ridicat (19,7%) în rândul tinerilor (15-24 ani).

 

Viziune de ansamblu asupra angajării tinerilor la nivel UE

Eurostat a realizat un raport elaborat despre angajarea tinerilor în Europa și despre lucrătorii din domeniul științei și tehnologiei de anul trecut.

În 2023, mai mult de unul din zece (11,2%) tineri cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani din UE nu aveau nici un loc de muncă și nici nu urmau cursuri de educație sau formare profesională (NEET). Totuși aceste date demonstrează că șomajul în rândul tinerilor până în 30 ani a scăzut cu 0,5% anul trecut față de anul anterior.

În ultimii zece ani, s-a înregistrat o scădere notabilă a ratei NEET în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani. În 2013, rata UE se situa la 16,1 % și a scăzut constant de atunci, singura excepție fiind anul 2020, afectat de COVID, când s-a raportat o creștere (de la 12,6 % în 2019 la 13,8 % în 2020, urmată de 13,1 % în 2021), arată Eurostat.

De asemenea, anul trecut, 78,3 milioane de persoane din UE cu vârste cuprinse între 15 și 74 de ani erau angajate în domeniul științei și tehnologiei, ceea ce indică o creștere de 2,9% față de 2022. Dacă ne raportăm la anul 2013, datele arată o creștere substanțială de 25% în ultimul deceniu (62,5 milioane de persoane).

Dintre cele 78,3 milioane de persoane angajate în domeniul științei și tehnologiei, 52% erau femei în 2023.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel