Înşelătorie folosind imaginea ministrului Energiei, Sebastian Burduja
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Nouă înşelătorie de tip "deep-fake" pe reţelele sociale. 

"Atragem atenția cu privire la o nouă tentativă de înșelăciune care folosește imaginea și numele Ministrului Energiei, Sebastian Burduja. Recent, am identificat o pagină falsă care promite câștiguri uriașe peste noapte în schimbul unei sume de bani investite.Mai grav, această pagină conține și o semnătură falsă a ministrului.

Vă asigurăm că acea semnătură nu este reală și nu reprezintă avizul Ministrului Energiei. Recomandăm tuturor să fie extrem de vigilenți în fața acestor acte de înșelăciune și să raporteze imediat paginile de acest gen platformelor corespunzătoare.

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, va formula și de această dată o plângere penală la DIICOT împotriva persoanelor care au creat și publicat pe internet acest conținut înșelător și fals!", transmite Ministerul Energiei într-o postare publicată miercuri pe Facebook.

 

În urmă cu o săptămână, Ministerul Energiei a semnalat un alt astfel de caz

 

Recent, în spațiul public au apărut două materiale de dezinformare implicând utilizarea ilegală și manipulată a imaginii și declarațiilor Ministrului Energiei, Sebastian Burduja. Unul dintre acestea este un videoclip de tip deepfake, iar celălalt un articol de tip fake news, ambele susținând în mod fals promovarea de către ministrul Energiei a unei platforme investiționale create de două companii, cu promisiunea unor câștiguri financiare pentru cetățeni.

Aceste materiale nu numai că utilizează ilegal vocea și imaginea ministrului Energiei, dar încorporează și linkuri cu parametri de urmărire UTM (Urchin Tracking Module), care prezintă potențiale amenințări cibernetice.

În fața acestei situații grave, Ministrul Energiei a sesizat Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT), solicitând luarea măsurilor legale necesare, inclusiv eliminarea conținutului fals de pe platformele de socializare și de pe internet, pentru a opri răspândirea acestuia și a preveni continuarea săvârșirii infracțiunilor, anunţa, în data de 11 aprilie, instituţia.

”Am depus astăzi încă o plângere penală împotriva utilizării tehnologiei deepfake pentru înșelarea cetățenilor în accesarea unei platforme investiționale. Este o problemă reală, care cel mai probabil se va agrava cu cât aceste tehnologii vor evolua. Informațiile false și utilizarea tehnologiilor de tip deepfake reprezintă o amenințare reală nu doar la adresa românilor, ci, de multe ori, și a securității naționale. Astfel de acțiuni subminează încrederea în instituțiile statului și pot avea efecte devastatoare asupra piețelor financiare și a economiei naționale, mai ales când vorbim despre sectorul energetic. Românii ar trebui să fie precauți în accesarea platformelor care promit profituri uriașe peste noapte. În plus, cetățenii ar trebui să consulte ghidul Directoratului Național de Securitate Cibernetică prin care pot învăța cum să evite astfel de înșelătorii.” a declarat Sebastian-Ioan Burduja, Ministrul Energiei.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Italia stimulează angajările prin bonusuri pentru companii

Guvernul italian a aprobat marți un pachet de legi axat...

Brașovul impune o nouă taxă de drum din cauza TIR-urilor

CJ Brașov a trecut la contramăsuri pentru a proteja...

Pogramul IMM Plus: Credite de la Exim Banca Românească

Exim Banca Românească continuă să susțină antreprenorii...

Taxarea marilor averi, amânată până la toamnă

Aplicarea taxei pe marile averi a fost amânată până la...

Marea Britanie: Încep controalele la importurile din UE

O decizie dificilă, cu două tăișuri, ce vine la opt ani...

Cum reușește Airbus să cumpere titan din Rusia?

În ciuda sancțiunilor impuse Moscovei în urma invaziei...

Constelația europeană Galileo primește noi sateliți

Comisia Europeană, care tocmai a lansat, din Statele...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel