Înstrăinarea proprietăților: Impozitarea se face după reguli noi
Autor: Andreea Craciun
Data actualizării:
Data publicării:
S-a eliminat o prevedere, s-au introdus două cote
S-a eliminat o prevedere, s-au introdus două cote
Anul acesta se aplică reguli noi de impozitare în cazul vânzării unei locuințe sau a unui teren.

Odată cu modificarea Codului fiscal din prevederile acestuia a dispărut plafonul neimpozabil existent. Este vorba despre acel prag de 450.000 de lei ce se aplica până la aprobarea OG 16, la înstrăinarea locuințelor sau terenurilor.

Cu alte cuvinte, cel care își înstrăinează o proprietate nu mai este scutit de plata impozitului la vânzarea unei locuințe, așa cum se întâmpla înainte, dacă prețul nu depășea limita menționată mai sus. 

Prin urmare, acum se impozitează venitul obținut din transferul dreptului de proprietate asupra construcțiilor și terenurilor, indiferent de prețul proprietății.

De menționat că dreptul de proprietate poate fi atestat prin documente precum contractul de vânzare-cumpărare, cel de donație, certificatul de moștenitor etc.

În ceea ce privește impozitarea efectivă, au fost introduse două cote de impozitare a tranzacțiilor imobiliare, ce se aplică în funcție de perioada în care a fost deținută proprietatea vândută:

- 3% - pentru construcțiile de orice fel și terenurile aferente acestora, precum și asupra terenurilor de orice fel fără construcții, deținute o perioadă de până la trei ani inclusiv;

- 1%  - pentru imobilele de mai sus, deținute o perioadă mai mare de trei ani.

Impozitul se plătește la notar la semnarea contractului, tot notarul fiind cel care transferă banii statului până spre sfârșitul lunii următoare efectuării tranzacției.

Potrivit Codului fiscal, există și situații în care nu se plătește impozit pe venitul obținut din transferul proprietăților imobiliare aflate în patrimoniul personal. Concret, nu se datorează impozit în următoarele cazuri:

- când terenurile și construcțiile sunt dobândite prin reconstituirea dreptului de proprietate în temeiul legilor speciale;

- când dreptul de proprietate este dobândit prin donație între rude și afini până la gradul al III-lea inclusiv, precum și între soți;

- în cazul actelor de desființare cu efect retroactiv pentru actele de transfer al dreptului de proprietate asupra proprietăților imobiliare;

- când dreptul de proprietate se constată în condițiile Legii nr. 7/1996 a cadastrului și publicității imobiliare ;
în cazul dării în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligațiilor asumate prin credite, pentru o singură operațiune de dare în plată.

Citește și În ce investești pentru a-ți pune banii în siguranță. Adrian Mitroi: ”Da, este soluția cea mai bună”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel