Intervenţie fermă pe tema pensiilor militare: Se încearcă inducerea ideii că militarii au pensii foarte mari. Nimic mai fals!
Autor: DCBusiness Team | 28 noi 2022, 16:16
Pensionarii militari nu au pensii speciale, ci ocupaţionale, se arată în comunicatul de presă.

"Uniunea Militarilor şi Poliţiştilor 'Mihai Viteazul' solicită coaliţiei aflate la guvernare să nu cedeze în ceea ce priveşte pensiile militare de stat şi să acţioneze pe toate fronturile pentru ca acestea să rămână aşa cum sunt, de la Cuza încoace: pensii ocupaţionale, pensii de serviciu.

Vedem că, în ultimele luni, se fac presiuni uriaşe, din mai multe direcţii, pentru ca pensiile militare să fie considerate "speciale" şi pentru a fi transformate în pensii contributive. Se încearcă, din păcate, inclusiv inducerea în mentalul colectiv a ideii că militarii şi poliţiştii au pensii foarte mari, pensii nemeritate, că sunt protejaţi de către stat, comparativ cu ceilalţi pensionari. Nimic mai fals!

Militarii au drepturi câştigate de-a lungul timpului, ducând o viaţă plină de constrângeri şi privaţiuni pe care alte profesii nu le au şi care vin odată cu depunerea jurământului militar.

Pensiile lor nu sunt privilegii, ci recunoaşterea pe care statul român şi societatea o datorează celor care îmbracă haina militară şi slujesc ţara, chiar cu preţul vieţii.

Ei sunt oamenii din prima linie, în aceste vremuri grele, iar statul trebuie să le asigure drepturile câştigate şi un suport solid.

Cu războiul la graniţe, România trebuie să-şi susţină armata sub toate formele, trebuie să-i susţină pe toţi activii şi rezerviştii din instituţiile care formează sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

Pensiile militare trebuie să rămână ocupaţionale, aşa cum sunt şi în statele NATO. Militarii din MApN, din MAI, din SRI, SIE şi STS şi poliţiştii merită respect din partea statului român, iar autorităţile competente şi liderii politici aflaţi la conducerea ţării trebuie să facă absolut toate eforturile necesare în această direcţie, să negocieze, să nu accepte mai puţin, să se impună şi să reuşească în aceste demersuri!"

Gl.(r) Gabriel Oprea
Preşedintele Uniunii Militarilor şi Poliţiştilor "Mihai Viteazul

 

Vezi şi: Sindicaliştii din poliţie cer indexarea pensiilor militare cu rata inflaţiei şi majorarea normei de hrană

 

Federaţia Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual (FSNPPC) solicită autorităţilor indexarea pensiilor militare de stat, cu rata inflaţiei, şi actualizarea cuantumului acestora în raport cu majorarea soldei de grad/salariului de funcţie al militarilor/poliţiştilor în activitate, conform Legii 223/2015, varianta iniţială, potrivit unui comunicat al organizaţiei sindicale.

Conform sursei citate, sindicaliştii solicită aceste măsuri pentru acoperirea inflaţiei galopante din cursul acestui an, "având în vedere faptul că preţurile principalelor utilităţi şi produse de consum au crescut cu peste 50% faţă de anul anterior".

De asemenea, sindicaliştii solicită majorarea sporului de suprasolicitare neuropsihică, prevăzut de Legea-cadru 153/2017, la cuantumul permis prin acest act normativ, de 25%, pentru a eficientiza activitatea Poliţiei judiciare şi a celorlalţi poliţişti care desfăşoară activităţi în dosarele de urmărire penală sau în alte domenii complexe ale muncii operative.

Printre revendicări se mai află majorarea normei de hrană pentru familia ocupaţională reprezentată de sindicat, conform legii, prin raportare la valoarea actuală a indicilor preţurilor de consum, aşa cum aceştia au fost stabiliţi de INS.

Într-o scrisoare deschisă adresată prim-ministrului Nicolae-Ionel Ciucă, reprezentanţii FSNPPC propun o întâlnire bilaterală, în cursul lunii curente, pentru a detalia revendicările organizaţiei.

"Având în vedere faptul că, în prezent, are loc proiecţia bugetară aferentă anului 2023, vă adresăm următoarele solicitări, care privesc drepturile/interesele familiei noastre ocupaţionale", precizează sindicaliştii în document.

Totodată, sindicaliştii solicită aplicarea, în integralitate, a Legii-cadru a salarizării 153/2017, în ceea ce priveşte Anexele VI şi VIII, care fac referire la militarii, poliţiştii şi personalul contractual din Sistemul Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională.

Federaţia Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual are în componenţă circa 40.000 de membri -, apără drepturile şi promovează interesele profesionale, sociale şi economice ale poliţiştilor şi personalului contractual din cadrul Ministerului Afacerilor Interne. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Boeing intenţionează să angajeze 10.000 de persoane în 2023

Compania aeronautică americană Boeing intenţionează să...

Ford a intrat în conflict cu sindicatele din Germania

Directorii Ford s-au oferit să poate discuţii cu...

Bani arși într-un bancomat, anunță ISU Sibiu

Un bancomat a ars în totalitate, iar o parte din pereţii...

Cum încearcă Putin să îngroape datele economice ale Rusiei

Factorii de decizie politică din Rusia se întreabă dacă...

Ajutor de deces. La cât au ajuns după 1 ianuarie 2023

După cum se menționează în Legea 369/2022 a bugetului...

Ratingul Ungariei revizuit în scădere de Standard & Poor's

Agenţia de evaluare financiară Standard & Poor's...

Confruntare între BCE și piețe, săptămâna viitoare

Este pregătită scena pentru o confruntare între...

Un navă cargo turcească, lovită de o rachetă în Marea Neagră

O navă turceasă ce se afla lângă portul Herson a fost...

Crossuri externe