Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Este vorba despre acele apartamente care se află în clădiri cu bulină roșie, respectiv în cele cu risc seismic.
Noua propunere legislativă prevede că: ”Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, se interzice închirierea sau cedarea în comodat/folosință a spațiilor cu destinația de locuință din clădirile încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI, până la recepția la terminarea lucrărilor de intervenţii realizate în scopul creşterii nivelului de siguranţă la acţiuni seismice a clădirii existente”.
Totodată noua lege prevede ca: ”Pe întreaga durată a derulării acţiunilor privind reducerea riscului seismic al clădirilor existente, cuprinzând expertizarea tehnică, proiectarea şi execuţia lucrărilor de intervenţii, proprietarii şi asociaţiile de proprietari, persoane fizice sau juridice, vor beneficia de consiliere şi asistenţă din partea compartimentelor de specialitate din cadrul primăriilor”
Amenzile pe care le vor risca cei ce vor închiria apartamente situate în clădiri cu bulină vor fi cuprinse, după cum apare în proiect, între 50.000 și 75.000 de lei.
În ce caz interdicția dispare
Totuși, interdicția va fi valabilă doar “până la recepția la terminarea lucrărilor de intervenţii realizate în scopul creşterii nivelului de siguranţă la acţiuni seismice a clădirii existente”. Cu alte cuvinte, proprietarii își vor putea închiria din nou apartamentele deținute în clădiri încadrate, în primă fază, la clasa I de risc seismic doar după ce se consolidează imobilul.
Citește și: Viața la bloc. Prescrierea datoriilor. În cât timp se întâmplă acest lucru
De fapt, potrivit proiectului de față, proprietarii clădirilor expertizate tehnic şi încadrate în clasa de risc seismic Rs I prin raport de expertiză tehnică, fie că vorbim de persoane fizice sau juridice, vor trebui să înceapă demersuri pentru consolidarea acestora, astfel:
realizarea proiectării lucrărilor de intervenţii de către persoane fizice sau juridice autorizate şi verificarea proiectelor de către verificatori tehnici atestaţi, în termen de doi ani de la data primirii notificării încadrării în clasa de risc seismic RsI a clădirii expertizate;
începerea execuţiei lucrărilor de intervenţii de către persoane juridice autorizate care au responsabili tehnici cu execuţia atestaţi, inclusiv urmărirea, verificarea lucrărilor de intervenţii prin diriginţi de şantier autorizaţi şi recepţia la terminarea lucrărilor, în termen de doi ani de la data finalizării proiectului tehnic de execuție a lucrărilor.
Nerespectarea termenelor de mai sus va aduce proprietarilor de imobile cu risc seismic ridicat amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.
Potrivit proiectului, din clasa de risc seismic Rs I fac parte clădirile cu susceptibilitate de prăbușire, totală sau parțială, la acțiunea cutremurului luat în calcul la proiectare. În plus, proiectul stabilește și că imobilele cu risc seismic ridicat deținute de persoane fizice și firme vor putea fi consolidate cu bani de la stat.
Vezi AICI textul integral al Legii
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...