Interzis la închirierea acestor apartamente. Amenda poate ajunge la 75.000 lei
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Amenzile vor fi foarte mari pentru cei care nu vor respecta această nouă lege
Amenzile vor fi foarte mari pentru cei care nu vor respecta această nouă lege
Un proiect de lege prevede ca anumite apartamente să nu poată fi închiriate nici de persoanele fizice și nici de persoanele juridice amenda ridicându-se la 75.000 de lei în cazul încălcării acestei noi legi.

Este vorba despre acele apartamente care se află în clădiri cu bulină roșie, respectiv în cele cu risc seismic.

Noua propunere legislativă prevede că: ”Începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi, se interzice închirierea sau cedarea în comodat/folosință a spațiilor cu destinația de locuință din clădirile încadrate prin raport de expertiză tehnică în clasa de risc seismic RsI, până la recepția la terminarea lucrărilor de intervenţii realizate în scopul creşterii nivelului de siguranţă la acţiuni seismice a clădirii existente”.

Totodată noua lege prevede ca: ”Pe întreaga durată a derulării acţiunilor privind reducerea riscului seismic al clădirilor existente, cuprinzând expertizarea tehnică, proiectarea şi execuţia lucrărilor de intervenţii, proprietarii şi asociaţiile de proprietari, persoane fizice sau juridice, vor beneficia de consiliere şi asistenţă din partea  compartimentelor de specialitate din cadrul primăriilor”

Amenzile pe care le vor risca cei ce vor închiria apartamente situate în clădiri cu bulină vor fi cuprinse, după cum apare în proiect, între 50.000 și 75.000 de lei.

În ce caz interdicția dispare

Totuși, interdicția va fi valabilă doar “până la recepția la terminarea lucrărilor de intervenţii realizate în scopul creşterii nivelului de siguranţă la acţiuni seismice a clădirii existente”. Cu alte cuvinte, proprietarii își vor putea închiria din nou apartamentele deținute în clădiri încadrate, în primă fază, la clasa I de risc seismic doar după ce se consolidează imobilul.

Citește și: Viața la bloc. Prescrierea datoriilor. În cât timp se întâmplă acest lucru

De fapt, potrivit proiectului de față, proprietarii clădirilor expertizate tehnic şi încadrate în clasa de risc seismic Rs I prin raport de expertiză tehnică, fie că vorbim de  persoane fizice sau juridice, vor trebui să înceapă demersuri pentru consolidarea acestora, astfel:

realizarea proiectării lucrărilor de intervenţii de către persoane fizice sau juridice autorizate şi verificarea proiectelor de către verificatori tehnici atestaţi, în termen de doi ani de la data primirii notificării încadrării în clasa de risc seismic RsI a clădirii expertizate;

începerea execuţiei lucrărilor de intervenţii de către persoane juridice autorizate care au responsabili tehnici cu execuţia atestaţi, inclusiv urmărirea, verificarea lucrărilor de intervenţii prin diriginţi de şantier autorizaţi şi recepţia la terminarea lucrărilor, în termen de doi ani de la data finalizării proiectului tehnic de execuție a lucrărilor.

Nerespectarea termenelor de mai sus va aduce proprietarilor de imobile cu risc seismic ridicat amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.

Potrivit proiectului, din clasa de risc seismic Rs I fac parte clădirile cu susceptibilitate de prăbușire, totală sau parțială, la acțiunea cutremurului luat în calcul la proiectare. În plus, proiectul stabilește și că imobilele cu risc seismic ridicat deținute de persoane fizice și firme vor putea fi consolidate cu bani de la stat.

Vezi AICI textul integral al Legii

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

MIPE spune de ce România riscă să piardă banii din PNRR

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...

Recordul de vizitatori, doborât: Japonia se întrece pe sine

Japonia nu se poate lăuda cu plaje întinse și însorite....

INS. Scădere majoră a industriei extractive

Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 5,4% în...

Chirițoiu: Trebuie blocate investițiile companiilor nocive

România are un cadru legal de verificare a...

TikTok introduce noi funcții

TikTok anunţă că actualizează Regulile Comunității și introduce noi funcții...

Atacul Iranului: Reacția pieței petrolului este „surprinzătoare”

Reacția pieței petrolului la recentul atac al Iranului...

Benzina mai scumpă decât ieri. Cât costă litrul de motorină

Putem vorbi despre o ușoară reașezare a prețurilor, care...


pixel