Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
Învățământul dual, cum ar funcționa la Galați? ”În Galați avem deja un parteneriat cu Primăria, am fixat un fixat un loc, este vorba despre Grupul Școlar Metalurgic, același care, în urmă cu trei decenii, a aparținut Combinatului siderurgic. Acolo avem clădiri, săli de clasă, săli de curs, laboratoare, care, bineînțeles, vor trebui renovate, modernizate, eficientizare energetic. Acolo vor veni elevii la nivel profesional, la nivel liceal, la nivel post-liceal și la nivel universitar. Acolo va veni și mediul economico-social. Pentru toate astea există fondurile necesare. Nu prea există fondurile necesare pentru cei care îi vor învăța pe acești elevi. Este vorba atât de salariile profesorilor, dar și a tehnicienilor, pentru că nu profesorul universitar va sta la simulatorul de sudură sau la bancul de sudură ca să-i învețe cum se face o sudură. Vor fi niște oameni specializați în acest sens, care să transmită informația, care să facă lecții practice și așa mai departe. Pentru ei nu prea sunt bani. Nu știm cum o să fie. Încă nu este clar”, a declarat profesorul Georgescu în cadrul interviurilor DCNews și DCBusiness.
Potrivit precizărilor sale, meseriile pentru care sunt pregătiți tinerii trebuie să fie în Catalogul Național de Ocupație și depinde de ANC, Agenția Națională de Ocupație. ”Ministerul Educației este implicat direct, pentru că girează din punct de vedere profesional și educațional toate treaba aceasta. Probabil va fi și Ministerul Fondurilor Europene, pentru că se ocupă de managementul general al fondurilor europene din PNRR și nu numai”, a adăugat rectorul Universității ”Dunărea de Jos”.
Dar, a continuat el, suntem la început, sunt multe de făcut, trebuie obținute obligatoriu acreditările necesare. ”Va mai dura ceva. Deocamdată suntem la capitolul ghiduri, sunt niște drafturi de ghiduri în dezbatere publică și, probabil, într-un anumit viitor ele se vor transforma în ghiduri adevărate”, a precizat invitatul jurnalistului Val Vâlcu. În ceea ce privește Universitatea ”Dunărea de Jos”, ea va coordona ”partea educațională. Partea științifică va fi prezentă într-o măsură foarte mică. În învățământul dual, știința este folosită pentru modelarea, optimizarea modelului aplicat. Lucrăm cu Primăria și cu mediul economico-social, pentru a identifica meseriile de care este nevoie și să ne canalizăm eforturile către aceste meserii. De exemplu, regiunea de Sud-Este este focusată pe transporturi, ceea ce este normal, pentru că vorbim de marinari și de toate celelalte meserii asociate. În plus, există o prioritate transversală, care este prioritatea de IT. Este nevoie de formatori pentru IT, care pot fi, fie la nivel academic, Facultatea de Calculatoare, cum este la noi, dar există necesar de tehnicieni de calculator”, a precizat Lucian Georgescu.
Citește și Se caută forță de muncă. Prof. Lucian Georgescu: Industria navală are nevoie ca de aer de oameni
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...