Investițiile străine în Europa, un dezastru. Ce loc ocupă România

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Valoare branduri
Valoare branduri
Numărul proiectelor de investiţii străine directe (ISD) în Europa a scăzut cu 4%, în cursul anului trecut, la 6.356,, iar în acest context România a înregistrat un regres de 13% faţă de anul 2017, cu un total de 109 astfel de proiecte, clasându-se pe locul 13 la nivel european, se arată în studiul EY European Attractiveness Survey, publicat miercuri.

La nivelul anului 2018 au fost înregistrate 6.356 de proiecte de investiţii străine directe în Europa, din care 1.227 de proiecte numai în sectorul tehnologic, în creştere cu 4% comparativ cu anul anterior. Harta investiţiilor valabilă pentru anul trecut relevă faptul că economiile Marii Britanii şi Germaniei, care cumulează aproximativ o treime din totalul ISD în Europa, au atras cu 13% mai puţine investiţii faţă de anul anterior (1.054, respectiv 973 de proiecte ISD).

De asemenea, în Franţa, numărul ISD s-a majorat cu doar 1%, în 2018, după ce cu un an în urmă majorarea fusese de 31%. Pentru prima dată, în Franţa s-au derulat anul trecut mai multe proiecte ISD în sectoarele de cercetare-dezvoltare (144) şi producţie (339) decât în orice altă ţară europeană.

Principalele destinații

În rândul principalelor zece cele mai atractive destinaţii europene pentru ISD, au înregistrat creşteri notabile ale numărului de proiecte de investiţii: Spania (32%), Belgia (29%), Polonia (38%), Turcia (14%) şi Irlanda (52%). Lider la acest capitol este însă Italia, cu o creștere de 63% , cea mai rapidă ascensiune în rândul primelor 20 de ţări din clasament. Pe de altă parte, scăderi semnificative, de peste 10%, ale numărului de proiecte ISD s-au înregistrat în Ţările de Jos (-32%), Suedia (-32%) şi Republica Cehă (-51%).

Citește și Economia lumii, în prag de recesiune!

În acest top, România se menţine pe locul 13, cu 109 proiecte de investiţii străine directe atrase în 2018, în scădere cu 13% faţă de anul 2017.

Cât priveşte sectorul tehnologic, datele arată că în Europa se află mai mult de o treime dintre oraşele lumii unde există cea mai mare probabilitate de a apărea următorul gigant tehnologic. Investitorii indică: Londra, Berlin, Paris, Stockholm şi Amsterdam drept cele mai atractive cinci centre tehnologice din Europa.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Insolvență / FOTO: Freepik
Comerțul en-gros a scăzut / Foto: Freepik
Papa Fancisc
OMV Petrom / Foto: Oana Pavelescu
Bursa de la Frankfurt
Ministrul Comerțului din Coreea de Sud, Ahn Duk-geun (centru), alături de Yoji Muto din Japonia (stânga) și Wang Wentao din China (dreapta), la Seul.
Bună dimineața!
Bursa de la București / FOTO: Facebook
Prof. Mircea Coșea
Foto: Freepik.com
Biroul unui judecător / Foto: Freepik
Hidroelectrica
Mircea Fechet / FOTO: Gov.ro
Miliardarul și invetitorul american Ray Dalio / FOTO: Wikipedia
Boeing
Eolian offshore / FOTO: Freepik

Energia eoliană offshore: Ce a rămas din gloria de altădată?

Carnajul bursier continuă pentru actorii din acest...

Platformă petrolieră / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja / Foto: gov.ro
Casa de schimb valutar: Foto: Oana Pavelescu
Criză economică / Foto: Freepik

Norvegia pierde o avere: Zeci de miliarde au fost spulberate

Fondul suveran al Norvegiei, afectat de declinul pieței...

Donald Trump vorbește la telefon
Panouri fotovoltaice /FOTO: Pagina de Facebook a AFM
Unifarm / Foto: Agerpres
Camioane/ Foto: Freepik

RO e-Transport, frânat de Guvern care amână sancțiunile

Guvernul amână sancțiunile pentru e-Transport până la...

Lucrător la spații verzi / Foto: Freepik
Mașini / Foto: Freepik
La bancă
Familie / Foto: Freepik
Cristian Popa, BNR

pixel