Investigații medicale gratuite. Acces mai ușor pentru unii pacienți

Autor: Adrian Ilie
Data actualizării:
Data publicării:
Laborator
Laborator
România are cea mai mare mortalitate din cauza cancerului dintre toate țările Uniunii Europene. Din acest motiv, parlamentarii UDMR, cărora li s-au alăturat aleși atât de la putere, cât și din opoziție, au inițiat un proiect de lege care va permite pacienților asigurați să ceară teste de screening (investigații medicale pentru descoperirea incipientă a bolilor) gratuite, odată ce sunt încadrați într-o categorie de risc ridicat sau dacă au o trimitere de la medicul specialist.

Proiectul depus la Senat vizează modificarea Legii 46/2003 privind drepturile pacienților în sensul definirii termenului de screening și a circumstanțelor în care pacienții au dreptul să ceară să aibă parte gratuit de acest tip de investigație medicală.

”Prin screening se înțelege examinarea inițială, care constă în aplicarea unui ansamblu de procedee și tehnici de investigație în scopul descoperirii precoce a bolilor și evidențierii lor într-un stadiu incipient”, se arată în proiect.

Accesul la aceste investigații se va face gratuit dacă pacienții sunt considerați cu un risc mai ridicat în ce privește o anumită afecțiune. ”Pacienții asigurați prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate au dreptul la investigații gratuite de screening la justa solicitare proprie din momentul încadrării în grupul de risc sau pe baza unei trimiteri de la medicul specialist”, prevede un alt articol al legii.

Citește și: Modificare esențială în sănătate. Ce se întâmplă de la 1 iulie

Inițiatorii susțin, în expunerea de motive, că extinderea programelor de screening ar reduce mult costurile legate de tratarea bolnavilor cu cancer care, de multe ori, este depistat într-un stadiu avansat, și ar reduce mortalitatea. Screeningul nu va fi limitat însă doar la investigațiile oncologice, inițiatorii susținând că este nevoie de completarea viitoare a legislației care să definească riscurile privind bolile cronice în funcție de vârstă, profesie, eredității ș.a.

Precedentele programe de screening au fost inițiate în 2017, cu finanțare europeană, pentru un număr redus de afecțiuni: cancer de col uterin, cancer de sân, tuberculoză, hepatită, precum și screening pentru femeile însărcinate.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

ByteDance, compania mamă a TikTok
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels
Robor urcă din nou

Vești proaste privind ROBOR

Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.

Mihai Barbu și Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Oameni traversează strada
Hobby-ul poate fi profitabil / Foto: Freepik

pixel